Sök

2022-06-02

Kommunkoreografen dansar över generationsgränserna

"En Väldans tur". Så heter det projekt där unga och seniorer gemensamt får dansa på ett lekfullt sätt under ledning av Varbergs kommunkoreograf Gustav Jönsson.
- Jag trodde inte att det var sant när jag läste att vi fått en egen koreograf – det är alldeles underbart, utbrister en av de seniora deltagarna.

Fyra personer i olika åldrar dansar.

Till tonerna av Frank Sinatra dansar ett gäng seniorer tillsammans med kommunkoreografen Gustaf Jönsson. Rörelserna är mjuka, men ändå uttrycksfulla. Koncentrationen är hög och deltagarna följer noga Gustafs instruktioner.

- Nu dirigerar vi, säger Gustaf och deltagarna för armarna likt en dirigent. Därefter följer aktiviteter som för tankarna till fönsterputsning och författande.

Under våren har dansgänget beskrivit sina tidigare yrken för Gustaf, som utifrån dessa berättelser skapat rörelser som blivit en hel koreografi. Gruppens enda unga deltagare medverkar i den gemensamma dansen och utför därefter ett solo, som även det bygger på de yrken som seniorerna skildrat.

Första delprojektet i KOKO

Under hela 2022 pågår KOKO dansresidens med utvecklingsmedel från Statens kulturråd, Region Halland och Varbergs kommun. Gustaf Jönsson från Getinge har uppdraget som kommunkoreograf under detta år.

Personer sittandes på stolar sträcker upp sina händer mot taket.

KOKO består av tre delprojekt med olika inriktning och innehåll. "En Väldans tur" är det första delprojektet, där olika generationer möts i gemensam dans och samtal. På nationaldagen 6 juni kommer resultatet att visas upp på Societetsparkens scen.

- Det känns lite nervöst, säger en av deltagarna, men berättar vidare att gruppen redan gjort en uppskattad uppvisning i samband med Dansens dag 29 april, där de fick jättefin respons.

Och trots nervositet är deltagarna väldigt glada över möjligheten att få dansa med kommunkoreografen:

- Gustaf har så stor förståelse och ett enormt tålamod med oss. Jag har bara kvar min ledsyn, men vill inte isolera mig, för jag är inte den typen av människa. Det är så roligt att göra något annorlunda.

Efter några genomkörningar av koreografin byts Frank Sinatra ut mot Nina Simone och deltagarna uppmanas till lite tuffare attityd.

- Jag närmar mig 80 år och känner mig lite skröplig. Men det glömmer jag när jag kommer hit, säger en av gruppens järnladies och dansar vidare till takterna i Feeling good.

Ansök till "Min dansdröm"

Kommunkoreograf Gustaf Jönsson dansar.

Är du intresserad av KOKO dansresidens? Kanske vill du, oavsett dansbakgrund, söka kommunkoreografens tjänster, för att exempelvis lära dig hambo, uppträde på årsmöte, personalfest, dans i skolan, hjälp med koreografi till lokalrevyn?

Läs mer om KOKO kommunkoreograf och delprojektet "Min dansdröm", där du kan få ta del av kommunens koreograf.