Sök

2020-12-15

Konstnärer utsedda för skissuppdrag i Kungsäter

Under 2021 kommer tre konstverk att uppföras i Rhododendronparken i Kungsäter. Nu har en jury utsett konstnärerna som får skissuppdrag.

Sedan 2017 avsätter Varbergs kommun årligen medel för att skapa konstnärlig gestaltning utanför Varbergs centralort. Under 2021 genomförs den årliga konstsatsningen i Kungsäter.

Det antagna konstprogrammet innebär att Rhododendronparken i centrala Kungsäter kommer att få skulpturer av tre olika konstnärer.

I november 2020 gjorde Varbergs kommun en utlysning och uppmanade konstnärer att anmäla intresse för uppdraget. Totalt 84 ansökningar kom in. Nu har en jury (bestående av Varbergs kommuns konstnärliga råd, representant för projektet och sakkunniga) bedömt inkomna anbud och utsett de tre konstnärer som fått skissuppdrag: Helena Marika Ekenger, Peter Johansson och Sara Nielsen Bonde.

Konstnärerna kommer att arbeta med sina skisser januari – mars 2021 och kultur- och fritidsnämnden beslutar om gestaltningsuppdrag i april 2021. Skulpturerna beräknas vara klar för invigning i oktober 2021.

Mer information om utlysningen finns på www.varberg.se/gestaltningsuppdrag