Sök

2020-11-20

Konstverket i Bua hamn får en ny chans

Konstverket ”Petronella dansar”, som stått i Bua hamn sedan 2007, fick stora skador under en storm i våras. Den första bedömningen, där även konstnären Kent Karlsson konsulterades, visade att skadorna var för omfattande för att kunna restaureras. Men där och då startade ett lokalt engagemang för att rädda konstverket.

Två personer står vid en skulptur och diskuterar.

Konstnären Kent Karlsson med Karl-Axel Johansson (Pålning & Kajservice AB).

När beskedet kom att "Petronella dansar" skulle tas bort och avvecklas, kontaktade föreningen Bua Framtid Varbergs kommun med en stark önskan att hitta en alternativ lösning. Efter flera möten, då även konstnären Kent Karlsson och lokala hantverkare från Bua var med, diskuterade man sig fram till en lösning.

- Belysning och mekanik var helt förstört och det var inte möjligt att frakta det 13 meter långa konstverket utan att ta isär det, säger Bodil Hedberg, samordnare för offentlig konst på Varbergs kommun. Men i dialog med Bua framtid och lokala hantverkare öppnade sig en möjlighet att renovera konstverket på plats.

Restaureringen klar vid årsskiftet

Det är företaget Pålning & Kajservice AB som, i dialog med konstnären Kent Karlsson, kommer att utföra restaureringen. Flera moment i restaureringen kommer att utföras av ideella krafter. Allt beräknas vara klart vid årsskiftet, då "Petronella dansar" åter ska monteras upp i Bua hamn.