Sök

2020-09-15

Konstverk söker nya hem - vi gallrar i konstsamlingen

När vi just nu inventerar vår konstsamling finns det ett 70-tal konstverk som vi inte ska behålla. De verken kan du ta del av här på varberg.se, och du kan också kan anmäla intresse för att köpa ett eller flera av verken. 

Tavlor upphängda på en vägg, i ett hörn

Under våren 2020 påbörjades en inventering av Varbergs kommuns konstförråd och i samband med det gallrades en del verk ut. De flesta av verken behöver ramas om och är antingen dubbletter, föråldrade, överrepresenterade i samlingen eller motsvarar inte det som efterfrågas i verksamhetslokalerna.

- Vi vill hålla samlingen i gott skick och kunna arbeta mer aktivt med att placera ut nya konstverk i kommunens olika verksamheter, säger Cecilia Jonasson, konstkoordinator på kultur- och fritidsförvaltningen. Det innebär att vi behöver göra oss av med en del konstverk, men vår förhoppning är att de ska hitta nya hem hos kommuninvånarna. Vi har även gett Hallands konstmuseum och Hallands kulturhistoriska museum möjlighet att i förhand titta på verken.

Digital utställning på varberg.se

Konstverken visas under perioden 16 september till 16 oktober som en digital utställning. Det kommer även att finnas möjlighet att se verken på Kulturhuset Komediantens andra plan, på den så kallade Evenemangsplatsen. På grund av covid-19 rekommenderar vi dock att de som har möjlighet främst tar del av verken digitalt

Köparen lottas fram

Under utställningsperioden får allmänheten möjlighet att anmäla sitt intresse för att köpa verken till marknadsvärdet minus de kostnader kommunen annars skulle haft för renovering av verken. När sista anmälningsdag passerat lottas verken ut bland dem som har anmält sitt intresse. Vinnaren får sedan hämta och betala sitt verk på Kulturhuset Komedianten. Intäkterna går oavkortat till vård och underhåll av övriga verk i samlingen samt till inköp av nya konstverk.

Mer information om Varbergs kommuns konstsamling