varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2018-01-22

Maya Økland sökte sina rötter genom kameralinsen

Under våren visas fotoutställningen Stranger in Motherland i Varbergs konsthall. Välkommen på vernissage 27 januari klockan 14. Konstnären Maya Økland finns på plats och berättar om sin utställning.

Utställningen Stranger in Motherland visar konstnären Maya Øklands fotografier tagna i centrala Brasilien mellan 1999 och 2013. Genom att uppsöka släktingar på sin mors sida stakar Økland ut en skildring av identitet och tillhörighet på tvärs mot kulturer.

Som uppvuxen i Varberg med en norsk far och en brasiliansk mor har avståndet varit långt till den lilla landsbygd i delstaten Tocantins i Brasilien där hennes mor föddes. Konstnären undersöker i sina bilder hur man omfamnar en nationalitet som man egentligen bara känner genom sin mamma.

På bilderna ställer nära släktingar och vänner upp utan att de identifieras med något annat än sina namn. Man kan därmed inte veta vilka de är, bara var och när bilderna är tagna. Genom porträtt, landskap och stämningsbilder presenterar Økland den dubbla känslan av att vara förtrolig samtidigt som man känner sig främmande. Det familjära förankras här i det välkända, vilket i detta fall är hennes kamera. I kompositioner och bildurval leder hon betraktaren, inte nödvändigtvis till vem hon eller de avbildade är, utan till hur det var just där och då.

Maya Økland (f. 1980) tog sin MA i fotografi vid Konsthögskolan i Bergen 2005. Hon är även verksam som curator och drev mellan 2010-2014 det konstnärsstyrda galleriet KNIPSU tillsammans med Hilde Jørgensen. Maya Økland gav sommaren 2017 ut fotoboken Stranger in Motherland på förlaget Teknisk Industri.

Välkommen på vernissage

Vernissagen börjar klockan 14, dörrarna öppnas klockan 12. Utställningen invigs av Christofer Bergenblock, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Utställningen visas i Varbergs konsthall 27 januari – 29 april 2018.

Konsthallens öppettider

Måndag: Stängt
Tisdag-Torsdag: 12.00-17.00
Fredag-Söndag: 12.00-16.00