Sök

2021-02-04

Mötesplats Rosenfred blir nytt nav för kultur- och fritidsaktiviteter

När smittläget tillåter ska annexet på Rosenfredskolan bli en ny knutpunkt för kultur- och fritidsaktiviteter för alla åldrar. Genom att lokalerna används smartare ska de komma fler till del. Förändringen ska också bidra till att nya grupper möts.

Mötesplats Rosenfred, exteriörbild med Rosenfredsskolan i bakgrunden

Nu har kultur- och fritidsnämnden beslutat att den nya knutpunkten för kultur- och fritidsaktiviteter ska få namnet Mötesplats Rosenfred. När pandemiläget tillåter kommer annexet att nyttjas både som ungdomsgård, för seniorverksamhet och för fritidsaktiviteter riktade till personer med funktionsnedsättningar. Lokalerna kommer också att kunna nyttjas för kulturarrangemang, föreläsningar och workshoppar mm.

- Genom att samsas om lokalerna kommer vi kunna använda dem fler timmar om dygnet. Seniorerna kan exempelvis ha aktiviteter i lokalerna på dagtid när ungdomarna är i skolan. På helgerna kommer lokalerna att kunna användas för kulturarrangemang. På sikt tänker vi oss också samarbeten över målgruppsgränserna, säger Katarina Sundberg, förvaltningschef, kultur- och fritidsförvaltningen.

Ungdomsgården har redan flyttat in

Ungdomsgården på Rosenfred som tidigare huserade i en lokal intill flyttade redan i höstas till annexet. När pandemiläget tillåter kommer ungdomsgården att ha öppet tre gånger i veckan.

- Vi ser fram emot att kunna öppna upp och erbjuda en plats där man kan hitta på något kul med oss eller bara komma och hänga, säger Annika Persson, ungdomscoach.

Som läget är ju har ungdomsgårdarna ingen drop in-verksamhet. Men de arrangerar aktiviteter utifrån ungdomarnas önskemål.

- Det är bara att ta kontakt med oss om man vill hitta på något, säger Annika Persson.

Ungdomars projekt och idéer fortsatt i fokus

Tidigare nyttjades annexet enbart av Centralen, en ungdomsverksamhet som vänder sig till personer mellan 15 och 25 år. Verksamheten finns kvar men kommer inte längre att ha lokalerna på Rosenfred som hemvist.

- Vi kommer att fasa ut namnet Centralen men fortsätter att hjälpa unga att förverkliga sina idéer genom bidragspotten Idécentralen och våra bokningsbara lokaler på Rosenfred, berättar Angelina Sahlgren Söder som är arrangemangsproducent med fokus på unga.

Verksamheten kommer framöver att kallas för Idécentralen och kommer istället att utgå från Kulturhuset Komedianten.