Sök

2021-06-04

Nationaldagen firas digitalt även i år

I år uppmärksammar vi nationaldagen genom flagghissning, sång, högtidsstund och nationaldagstal – allt digitalt här på varberg.se. Årets nationaldagstalare är Klara Zimmergren. Välkommen att fira med oss!

Fotomontage av två bilder: Svenska flaggan vajar i vinden samt porträttbild på Klara Zimmergren, årets nationaldagstalare.

Foto: mostphotos.com samt Anders Strömquist.

Som vi längtar efter att få bjuda in till folkfest i societetsparken - med ansiktsmålning och pyssel för barnen, picknick i gräset högtidliga tal och så självklart - livemusik inför en stor publik. Tyvärr går det inte i år heller.

- Även i år vill vi fira tillsammans, men det blir på varsitt håll och digitalt. Restriktionerna kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar väntas lätta från den 1 juni men vi har inte möjlighet att rigga om för ett coronaanpassat evenemang med så pass kort framförhållning, säger Mariella Sivertstrand, chef för kultur- och biblioteksavdelningen.

Istället uppmärksammar vi nationaldagen med ett antal filmer som kommer att publiceras på varberg.se/nationaldagen senast klockan 10.00 den 6 juni.

Det blir flagghissning, högtidsstund med kultur- och fritidsnämndens ordförande och musikunderhållning av kulturskolans körelever.

Klara Zimmergren nationaldagstalar

Precis som vanligt bjuds det även på nationaldagstal, årets talare är Klara Zimmergren. Hon är skådespelare och programledare för radio och TV. Klara Zimmergren har släkt och familj i Varberg och kan varenda klippa och badställe på sina fem fingrar.

- Klara har den magiska förmågan att prata om allvarliga saker med värme och humor. Det är nog just den typen av tal många av oss behöver just nu, säger Lisa Pedersen, arrangemangsproducent.

Programpunkter flyttas till evenemang med livepublik

På nationaldagen brukar Varbergs kommun dela ut kultur- och idrotts- och fritidsstipendier, hållbarhets- och jämställdhetspris samt uppmärksamma årets medaljörer samt dela ut fanor till föreningar. Målsättningen är att dessa programpunkter ska kunna ske längre fram i år under ett publikt evenemang. Även årets- och föregående års nya medborgare kommer att uppmärksammas när pandemirestriktionerna tillåter.

www.varberg.se/nationaldagen.

ikon

Nyheter