Sök

2022-05-25

Nationaldagsfirandet tillbaka i Societetsparken

Efter ett par års uppehåll på grund av pandemin är vi glada att återigen kunna fira årets nationaldag i Societetsparken den 6 juni. Det blir flagghissning, utdelning av utmärkelser och en massa roliga aktiviteter för stora och små. Årets högtidstal hålls av den prisbelönta författaren och scenpoeten Olivia Bergdahl och för underhållningen står bland annat körer från Kulturskolan.

Nationaldagsfirande Varberg 6 juni.

Huvuddelen av nationaldagsfirandet pågår i Societetsparken, men det är även programpunkter på andra platser, bland annat flagghissning på Varbergs torg och vernissage på Galleri Hamnmagasinet.

I Societetsparken är det full aktivitet redan från klockan 12. De yngre nationaldagsfirarna kan bland annat göra pins och flaggor. Under nationaldagen hälsas också nya svenska medborgare välkomna genom en separat ceremoni och en efterföljande middag.

- Firandet innehåller förhoppningsvis något för alla. Utöver musik och dans hyllas årets stipendiater och pristagare, och 2021 års medaljörer uppvaktas. Detta är en dag för att uppmärksamma Sverige med dess yttrandefrihet, demokrati och öppenhet, säger Erika Sjöwall, verksamhetsutvecklare på Varbergs kommun.

Olivia Bergdahl högtidstalar

Årets högtidstalare är Olivia Bergdahl, prisbelönt författare och scenpoet. Olivia Bergdahl började sin scenpoetiska bana som tolvåring och blev något av svensk estradpoesis underbarn när hon 2007 vann svenska mästerskapen i Poetry Slam 17 år gammal.

- Olivia är en unik röst i vår tid! Hon är en ordkonstnär vars texter är omöjliga att värja sig ifrån. Vi är väldigt glada att hon besöker Varberg och talar på nationaldagen, säger Lisa Pedersen, arrangemangsproducent på Varbergs kommun.

Olivia Bergdahl har efter SM-vinsten kommit fyra i VM i Poetry Slam, gett ut en diktsamling, en skiva och en roman. Hon är en mångsysslare och en ordkonstnär, som turnerat runt om i Sverige, Norden, Europa och USA.

Kulturskolan sjunger och spelar

På scen står bland annat Kulturskolans barnkör, som består av barn mellan 9-11 år. Från Kulturskolan deltar även en folkmusikensemble, och ungdomskören som underhåller med sånger i vackra fyrstämmiga arrangemang.

Kommunkoreograf Gustaf Jönsson uppträder med dansnumret En Väldans tur, där seniorer och ungdomar från Varberg dansar tillsammans.

Nationaldagen avslutas med en stödkonsert för Ukraina i Varbergs kyrka.

Programmet i sin helhet finns på varberg.se/nationaldagen.