varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2018-02-09

Nu är Bolmens förskola invigd

Bolmens förskola är Varbergs kommuns nyaste och största förskola. Under torsdagskvällen invigdes den under festliga former och det var många som var nyfikna på hur det ser ut inne i den stora vita byggnaden.
- Det är verkligen människor i alla åldrar här idag och det är jättekul, säger Pia Ringborg Nilsson, förskolechef.

Pia Ringborg Nilsson.

Pia Ringborg Nilsson.

Det klipptes inget band vid invigningen av Bolmens förskola. Däremot knöts ett band. Tre band, ett från varje sektor på förskolan, knöts ihop till ett inne på det gemensamma torget. Därefter förklarade barn- och utbildningsnämndens ordförande Micael Åkesson (M) förskolan som invigd.
På plats fanns förskolechefen Pia Ringborg Nilsson samt de 43 pedagoger som arbetar på förskolan.
- Jag började arbeta här i augusti och det har blivit precis så bra som jag tänkt mig. Jag sökte mig hit för att det var nytt, nytänkande, tvålärarsystem och för att jag visste att Pia Ringborg Nilsson var förskolechef, berättar Karolina Rusth, förskollärare.

Pedagogerna är stolta över att arbeta på Bolmens förskola.

Pedagogerna är stolta över att arbeta på Bolmens förskola.

Tre förskolor i en

Bolmens förskola är uppdelad i tre sektorer som i sin tur har två hemvister vardera. På en hemvist arbetar sex pedagoger, ett arbetslag, i tre tvålärarsystem. Under förmiddagarna arbetar personalen i sina pedagogpar med en bestämd grupp barn för att sedan under eftermiddagen mötas i andra grupper på sin hemvist.
- Det gör att ett barn i huvudsak träffar sina sex pedagoger under en dag och förmiddagen spenderas med samma grupp barn och vuxna varje dag, säger ateljéristan Marie Vastersson.
Pedagogerna beskriver förskolan som tre förskolor som delar tak och tack vare det så finns det mycket fördelar med förskolan.
- Det finns väldigt mycket kompetens i detta hus och möjligheterna är stora när vi kan dela och utbyta så mycket med varandra, menar Pia Ringborg Nilsson.

I ateljé Stjärnan är allt material svart eller vitt.

I ateljé Stjärnan är allt material svart eller vitt.

Inspirerande lärmiljöer

När man går igenom de olika sektorerna på förskolan möts man av många inspirerande och kreativa lärmiljöer. Det är en stor variation i det utforskande och okodade materialet och pedagogerna förändrar dem ständigt.
- Jag är stolt över att vi säkerställer progression i lärmiljöerna. Barnen växer och får utmaningar i rätt nivå här. Miljöerna lockar till utforskande och allt skapande material står alltid framme, menar Pia Ringborg Nilsson.

Familjen Johansson är på invigningen för att Albin Johansson, 4 år, ska få visa upp sin förskola.
- Vi var lite oroliga i början när vi fick veta att han skulle flytta från Österängens förskola. Min första tanke när jag fick höra hur stor förskolan skulle bli var risken att det skulle bli opersonligt och rörigt, berättar Michael Johansson, vårdnadshavare.
- Men ju mer det växte fram, ju bättre blev det. Informationen från pedagogerna och förskolechefen var jättebra. Vi fick även besöka Trönningebjärsvägens förskola för att få en bild av hur det ungefär skulle bli, fortsätter Linda Johansson, vårdnadshavare.

Familjen Johansson är nöjda med Bolmens förskola.

Familjen Johansson är nöjda med Bolmens förskola.

Fantastisk variation

Nu har Albin Johansson gått på förskolan i drygt tre månader. Han stortrivs och föräldrarna är nöjda.
- Det finns en fantastisk variation för barnen här. De har alltid något att göra, både ute och inne. Och den oro vi kände i början är borta. Albin träffar bara sina pedagoger och sina kompisar, på hans hemvist, säger Linda Johansson.
De menar att det känns som att det finns tre förskolor med två avdelningar, hemvister, vardera.
- Det som kanske var svårt för oss i början var att förstå att en förskola inte längre ser ut som de gjorde när vi var små. De förändras hela tiden och det måste de ju, säger Michael Johansson.