Sök

2021-04-29

Nu är namnen i Västerport klara!

Kommunstyrelsen har beslutat om namn på gator, kvarter och offentliga platser i Västerport.
I framtiden kommer du kunna cykla längs Mathilda Ranchs allé, strosa genom Adina Sands gränd och ta en picknick i Astrid på Skärets park.

Att det var kända Varbergskvinnor som skulle få namnge den nya stadsdelen har varit klart länge.
-Balansen mellan gator som är döpta efter män respektive kvinnor är minst sagt ojämn. Det är inte unikt för Varberg, så ser det ut i de flesta städer. Men i och med Västerport fick vi en möjlighet att göra något åt saken vilket känns jätteroligt, säger Claudia Nilsson Becerra på stadsbyggnadskontoret.

Glad är också Christofer Bergenblock (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande. Redan 2015 väckte han frågan om den ojämna namnfördelningen i Varberg när han var ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
-Men sedan dess har det mig veterligen inte varit några gator som fått namn efter personer. Så det är oerhört roligt att vi nu får en hel sammanhållen stadsdel namngiven efter Varbergskvinnor.

"Kvarteret Fotografen"

Gatorna, torget och parken i Västerport får kvinnonamn. Kvarteren namnges efter yrken som dessa - eller andra - kvinnor utövat. Så kommer till exempel nuvarande Östra Hamnvägen att få namn efter Varbergs berömda fotograf Mathilda Ranch, medan ett av kvarteren blir ”Kvarteret Fotografen”.

Det finns några undantag:
Gatan som går från nya stationen till innerhamnen har fått namnet Diagonalen. Stadsdelens inre stråk heter Barnens boulevard*. Och kvarteret där det nya hotellet och p-huset ligger blir "kvarteret Färjeläget".
- Dels för att det ligger granne med kvarteret Briggen som är ett namn med båtanknytning, dels som en liten hyllning till den gamla färjelinjen, berättar Claudia Nilsson Becerra.
Varbergs nya kajstråk kommer heta Kajpromenaden, som en naturlig förlängning av Strandpromenaden.

Baderska och Drottning - sida vid sida

Eftersom det finns fler kvarter än gator, finns det fler yrken än kvinnonamn.
-Kvarteret Baderskan anspelar på Varbergs kurortshistoria och kvarteret Drottningen syftar på Drottning Blanka som liksom Hertiginnan Ingeborg bodde på Varbergs fästning. Drottning Blanka har visserligen redan en egen plats i Varberg men hon får vara med lite till, säger Claudia Nilsson Becerra.

Namnen beslutades av kommunstyrelsen i tisdags men det dröjer ett tag innan själva namngivningen och namnbytet blir av. Det blir troligen först när gatorna i etapp 1 i Västerport är färdiga.

Ny serie

Är du nyfiken på vilka de var, dessa remarkabla kvinnor som nu träder fram ur historien?
I nyhetsbrevet om Västerport kommer vi presentera dem ordentligt en och en.
Till vår hjälp har vi Anna-Lena Nilsson, arkivchef på Hallands kulturhistoriska museum och en av författarna till boken: ”Änka, Fränka, Fröken, Fru ­– förr och nu i Varberg”, utgiven av Hembygdsföreningen Gamla Varberg samt Utblick Media i Halland AB, 2013.
Här kan man anmäla sig till nyhetsbrevet om man är intresserad.
Karta finns längst ner på den här sidan.
Och här är listan på de nya gatorna och platserna:

Gator:
Mathilda Ranchs allé
Adina Sands gränd
Hedvig Bensons gata
Abela Gullbranssons gata
Astrid Nybergs gata
Agnes Lindows gata
Barnens boulevard
Diagonalen

Kvarter:
Kvarteret Fotografen
Kvarteret Illustratören
Kvarteret Ledamoten
Kvarteret Sjukgymnasten
Kvarteret Hovmästarinnan
Kvarteret Drottningen
Kvarteret Lärarinnan
Kvarteret Själavårdaren
Kvarteret Fabrikssystern
Kvarteret Baderskan
Kvarteret Färjeläget

Torg:
Hertiginnan Ingeborgs torg

Park:
Astrid på Skärets park

*Namnen Hertiginnan Ingeborgs torg och Barnens boulevard beslutades av KS redan förra året.

Namn på offentliga platser mm i Västerport