Här kan du ta del av nyheter i korthet från socialnämndens möte 23 juni.
Socialnämndens prognos för året är – 22 miljoner kronor. Den negativa prognosen beror främst på ökade personalkostnader i samband med höga sjukskrivningar under årets första månader med pandemi.
Nämnden ser också ökade behov inom hemtjänsten med både fler omsorgstagare och ökat behov av vård och omsorgsinsatser per person. Inom områdena barn och familj samt missbruk ser vi att antalet orosanmälningar ökar och också att vi har fler insatser.
Prognosen har förbättrats sen förra rapporteringen då vi har fått ett statsbidrag på 8,6 miljoner.
De kostnader som beror på pandemin kommer att täckas av kommunstyrelsen. För resterande underskott kommer socialnämnden att ta fram åtgärder för att få en ekonomi i balans.
Socialnämnden beslutade om en inriktning där serviceinsatser (exempelvis städ, tvätt, hjälp med inköp) och omvårdnadsinsatser (exempelvis hjälp för att kunna äta och dricka, klä sig och förflytta sig) inom hemtjänsten ska kunna utföras av olika personalkategorier med olika kompetens. Denna åtskillnad av insatserna ska också förenkla för digitalisering av exempelvis matinköp.
Tanken med detta inriktningsbeslut är att personal som är utbildad för vård och omsorg ska kunna fokusera på sitt kompetensområde och att även serviceinsatser blir ett specialistområde. Detta ska ge förutsättningar för ökad kvalitet och är också ett sätt att möta den utmaning kommunerna står inför när det gäller att rekrytera ny personal.
Syftet med förändringen är också att ta tillvara digitaliseringens möjligheter och öka delaktighet och tillgänglighet för omsorgstagarna.
Socialförvaltningen kommer nu gå vidare med frågan och utreda möjligheterna inom följande områden: