Här kan du ta del av nyheter i korthet från socialnämndens möte i februari.
Socialnämnden beslutade att avveckla verksamheten för särskilt boende på Fogdevägen 1 C i Tvååker. Bakgrunden till beslutet är att:
Samtidigt fattade socialnämnden beslut om att behålla dagverksamheten i nuvarande lokaler.
Förvaltningen ska också göra en uppföljning och konsekvensanalys av de äldres omställning till nytt boende.
Frågan om nytt användningsområde för det avvecklade särskilda boendet återkommer till nämnden senast på juni månads sammanträde.
Socialnämndens resultat för 2022 var minus 39,7 miljoner kronor. Verksamhetens resultat påverkas fortfarande av pandemin och merkostnaderna uppgår till cirka 13 miljoner. Dessutom ökar volymen inom hemtjänst mer än beräknat samt ökande kostnader för externa placeringar. Dessutom ser förvaltningen kostnadsökningar inom funktionsnedsättningsområdet och särskilt boende för äldre bland annat på grund av allt fler personer med komplexa och individuella behov.
Den samlade bedömningen är att förvaltningen är på god väg mot måluppfyllelse, dock har pandemi och en svår kompetensförsörjningssituation delvis försvårat utvecklingsarbetet. Av nämndens fem mål bedöms fyra vara på god till måluppfyllelse. Det finns dock risk för att nämndens mål kring personal och kompetensförsörjning inte kommer att nås då sjukfrånvaron fortsatt är mycket hög.
Spridningen av Covid-19 har haft en fortsatt hög påverkan genom en ökad arbetsbelastning och sjukfrånvaro inom verksamheterna. Även om det numera inte klassas som en pandemi i samhället, innebär smittspridningen fortfarande samma förändrade arbetssätt och förfarande som under pandemin i förvaltningens verksamheter. Antalet smittade i verksamheterna har nått rekordhöga nivåer under 2022 i jämförelse med de föregående åren, dock har antalet allvarligt sjuka varit mindre. Detta har lett till en hög arbetsbelastning vilket i sin tur inverkat på arbetsmiljö, ekonomiska resultat samt kvalitets- och utvecklingsarbetet inom alla verksamheter. Förvaltningens omsorgstagare och patienter har till stor del fått sina insatser och behov tillgodosedda och kvalitetsresultat ligger inom flertalet områden kvar på samma nivåer och samverkan har förbättrats.
Förvaltningen har fortfarande en generellt god kvalitet i sina processer men den blir allt svårare att upprätthålla och förvaltningen behöver hitta nya vägar och arbetssätt för att kunna möta framtidens behov, anpassat till de resurser som finns att tillgå i form av personal och ekonomi
Här är exempel på händelser och utvecklingsarbeten som skett under året:
Socialnämndens kostnadsnivå efter januari 2023 bedöms ligga på samma nivå som under 2022 vilket innebär att förvaltningen aktivt behöver arbeta med anpassningsåtgärder.
Förvaltningen informerade om strategier i syfte att möta kompetensförsörjningsutmaningen.
Under 2023 kommer Varbergs kommun att införa en ny modell för scheman och pröva en ny modell för semesterplanering inom verksamheten för vård och omsorg. Detta berör många medarbetare och besluten har varit svåra, men förändringen krävs för att möta växande behov.
Läs mer i frågan här:
Socialnämnden beslutade om att gå vidare med frågan om att upphandla serviceföretag för städ och tvätt inom äldreomsorgen.
Bakgrunden till beslutet är att Varberg står inför stora utmaningar idag och kommande år med ändrad demografi med fler äldre som kommer behöva vård och omsorg och färre personer i arbetsför ålder som kan rekryteras till att arbeta inom vård och omsorg.
Socialnämnden har tidigare i år beslutat om inriktning att separera serviceinsatser från omsorgsinsatser inom hemtjänst.
Förslaget är att förvaltningen får i uppdrag att upphandla serviceföretag genom så kallad tjänstekoncession för städ och tvätt utan behovsbedömning.
Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen samt kommunfullmäktige för beslut.
…ett antal motioner har kommit in till socialnämnden för yttrande:
…Uppföljning av intern kontrollplan 2022 redovisades. Den sammanfattande bilden av förvaltningens internkontroll är att den fungerar väl. Förbättringsområden finns till exempel gällande väntetider för att nå samordnande sjuksköterska, signering av insatser i systemet Appva och rehabiliteringsplaner för lång