2023-06-02
Det är torrt i skog och mark, risken för brand är mycket stor. Därför är det eldningsförbud i Varbergs kommun från 1 juni. Var även fortsatt sparsam med dricksvattnet.
Nästa år inför Livsmedelsverket en ny riskklassning för livsmedelsverksamheter. Samtidigt införs efterhandsdebitering vid kontroll av livsmedelsverksamhet.
Nästa år inför Livsmedelsverket en ny riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter. Det innebär att alla livsmedelsföretag behöver lämna in nya uppgifter och klassas om under 2023 för att följa de nya reglerna.
Du som bedriver livsmedelsverksamhet i Varbergs kommun behöver inte göra något nu. Vi kommer skicka ut ett meddelande med mer information till ditt företag under vår/sommar 2023. Du lämnar enklast uppgifterna som vi behöver genom att använda den e-tjänst för omklassning som tagits fram tillsammans nationellt med andra myndigheter. E-tjänsten kan användas av firmatecknare eller annan representant för verksamheten, och kräver inloggning med e-legitimation.
Efter att du lämnat de uppgifter vi behöver skickas ett beslut om din nya riskklassning ut löpande under året och börjar gälla först 2024. Den nya riskklassningen leder till en tillsynsfrekvens, hur många tillsynsbesök verksamheten ska få under 5 år. Det kostar inget att använda e-tjänsten för att lämna nya uppgifter men det kan kosta att bli omklassad.
Om du väljer att använda e-tjänsten så kommer vissa uppgifter vara förifyllda då e-tjänsten har koppling till Bolagsverket och Skatteverket. E-tjänsten är även kopplad till kommunens register över livsmedelsverksamheter så du kommer kunna välja mellan dina registrerade verksamheter.
Du kan läsa mer om den nya modellen för riskklassning här:
Du kan läsa mer om förändringarna i reglerna för planering av kontrollen här:
Från och med 1 januari 2024 betalar du efter att vi kontrollerat din livsmedelsverksamhet, så kallad efterhandsdebitering.
Den avgift du betalar grundar sig på den tid som kontrollen tar samt för- och efterarbete, som exempelvis:
Det är kommunfullmäktige som beslutar om timtaxan för livsmedelskontroller. Taxan justeras varje år i enlighet med konsumentprisindex (KPI).
Bakgrunden till förändringen är att Sverige 2021 fick en ny förordning (SFS 2021:176) som bland annat reglerar hur myndigheter ska ta betalt för livsmedelskontroller.
Du kan läsa mer om förordningen här: Förordning (2021:176) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel och vissa jordbruksprodukter Svensk författningssamling 2021:2021:176 t.o.m. SFS 2022:1499 - Riksdagen Länk till annan webbplats.