Sök

2022-09-28

Ny sagopromenad: möt Gruffalon i Agnbäck

Nu kan alla lässugna barn (och vuxna) promenera i Agnbäcks natursköna omgivningar och samtidigt få en härlig läsupplevelse. Från och med 1 oktober bjuder Kungsäters bibliotek in till en sagopromenad längs en kortare slinga vid sjön Tolken.

Sagopromenaden består av en bilderbok där varje sida sätts upp på en skylt och placeras ut efter varandra längs en slinga. Genom att följa skyltarna får läsaren vara med på ett litet äventyr där läsning, fysisk aktivitet och naturupplevelse kombineras.

- Sagopromenaden främjar inte enbart läsningen, det är även en aktivitet för hela familjen där motion kommer på köpet. Dessutom uppmanas läsaren till små uppdrag längs vägen, vilket lockar läsaren till att bli än mer aktiv, berättar Maria Svahn som är bibliotekarie på Kungsäters bibliotek och Stadsbiblioteket i Varberg.

Sagopromenaden kommer vara ett bestående inslag i Agnbäck och hålls levande genom att Kungsäters bibliotek med jämna mellanrum byter saga. Just nu är det sagan om Gruffalon av Julia Donaldsson som sitter uppe, och Maria Svahn utlovar en liten överraskning för läsarna:

- Under den period som sagopromenaden handlar om Gruffalon bjuder biblioteket på en gåva för de barn som går hela vandringen och kan svara rätt på en fråga.

Du hittar sagopromenaden i Agnbäck med start vid parkeringen. Slingan är cirka 500 meter lång och något kuperad.

Välkommen på invigning

Vi firar att sagopromenaden är klar genom en drop in-invigning lördag 1 oktober klockan 10–13. Då är Kungsäters bibliotek på plats och bjuder alla barn på något gott.

Välkommen att gå en mysig promenad i fin miljö och läsa en saga!

Om Agnbäck

Agnbäck ligger vid sjön Tolken 5 kilometer norr om Kungsäter, och kallas ibland navet i Kungsjölederna. Agnbäck är ett naturskönt område, där promenaden kan kombineras med exempelvis kanotpaddling, grillning och bad när temperaturen tillåter.

Kungsäter-Gunnarsjö bygdelag som ansvarar för platser och driver utveckling i bygden har varit involverade i framtagandet av sagopromenaden.