Sök

2021-06-21

Ny skulpturgrupp blir tillfälligt landmärke i Apelviken

Den 22 juni stod en ny skulpturgrupp klar i Apelviken. Den är en del av (X)sites, en land art-utställning som består av tio temporära konstverk som är knutna till platser längs Kattegattleden och Sjuhäradsrundan.

Ett konstverk som är gjort av stenar på en strand. Konstnären själv sitter lutad mot verket.

Ellen Skafvenstedt vid sitt verk "Stenar stannar stickar still".

Verket är skapat av Ellen Skafvenstedt och består av stenblock som är installerade i staplar, det bygger på höjden och bryter av mot landskapets horisontella linjer.

Verket är placerat där vägen, stranden och havet sammanstrålar och är tänkt att bli en mötesplats för Apelvikens besökare.

Utgångspunkt i halländsk historia

Stenarna är utsmyckade med mosaik i rött, vitt och blått och har utformats med utgångspunkt i halländskt binge och Hallandssöm; sticknings- och broderitraditioner som växte fram i regionen för flera hundra år sedan.

Stenarna som används i verket kommer från olika håll i Varberg. Några är från hamnen och eventuellt även fästningen (då vissa av hamnstenarna ursprungligen tagits därifrån). Ett par av stenarna kommer från Gerlachska huset, som revs på 70-talet.

Om (X)sites

(X) i (X)sites står för det okända som ska undersökas och "sites" står för platserna konstnärerna arbetar med. Projektet präglas i sin helhet av undersökandet; från konstnärernas arbete med platserna, till publikens möte med konsten och landskapen de ställs ut i. Verken finns öppna för allmänheten att uppleva från den 22 juni till och med 7 november i år.

Läs mer på www.xsites.se Länk till annan webbplats.

ikon

Nyheter