Sök

2021-05-26

Parkmusiken ersätts med konsertturné på kommunens äldreboenden

En gitarr ligger på en äng.

I sommar genomförs Sommartoner, en konsertturné där lokala musiker gästar kommunens äldreboenden. Satsningen ersätter Parkmusiken som förhoppningsvis kan genomföras som vanligt nästa år.

I vanliga fall bjuder Varbergs kommun på musik hela sommaren genom konsertserien Parkmusiken i Societetsparken. Förra året ställdes Parkmusiken om till ett hybridevenemang med ett begränsat antal platser på Varbergs teater och livesändningar via varberg.se. I år arrangerar Varbergs kommun ingen Parkmusik, istället genomför vi Sommartoner, en konsertserie på kommunens särskilda boenden för äldre.

- Vi ville göra något extra för en av de grupper som haft det extra tufft under pandemin. Samtidigt ger vi lokala musiker en chans att få spela, säger Lisa Pedersen, arrangemangsproducent.

Samarbete med studieförbunden

Under tre veckor i juni kommer tio äldreboenden att få besök av lokala musiker. Sommartoner-turnén består av sju musikkonstellationer med totalt 15 lokala musiker. Sammanlagt innehåller Sommartoner ett 30-tal spelningar med allt från country och pop till allsång.

Turnén genomförs som ett samarbetsprojekt där Studieförbundet Vuxenskolan, Medborgarskolan, ABF och Studiefrämjandet har spelat en viktig roll. Samtliga musiker är knutna till något av studieförbunden och det är förbunden som tillsammans har valt ut akterna som ingår i turnén.

Stor glädje över att bli utvalda

Marie Sandberg arbetar som aktivitetssamordnare för Kultur för äldre på socialförvaltningen och har varit delaktig i arbetet med att boka in Sommartoner på boendena. Hon menar att både personalen och de äldre uttrycker en stor uppskattning över att vara utvalda för konsertturnén. 

- Sommartoner har spridit ett glädjerus över våra boenden. Min bild är att många äldre verkligen har saknat att ha underhållning med sång och musik i sin närhet. Jag tror och hoppas att satsningen både kan väcka minnen och skapa en känsla av värme och gemenskap, säger hon.