Sök

Påskbergsskolan mottog 27 Januaripriset

5 juni 2015Kommunen

Under en ceremoni på Påskbergsskolan idag mottog skolan 27 Januaripriset för sitt engagemang och arbete för att hålla minnet av förintelsen levande. Priset delades ut av Emerich Roth, överlevare från förintelsen och initiativtagare till priset.  

”Vi måste lära oss av, inte bara om, historien”. Det var bara ett av många tankvärda budskap som Emerich Roth idag förmeddelade under prisutdelningen av 27 Januaripriset på Påskbergsskolan. Enligt juryns motivering uppfyllde skolan mer än väl kraven för att få priset. I motiveringen nämndes såväl skolans kontinuerliga arbete med värdegrundsfrågor kopplades till förintelsen där elever i årskurs 9 varje år besöker Auschwitz och sedan förläser om besöket på skolan som den extra satsning skolan gjorde under 2013. Elevrådet, som mottog priset, sa i sitt tacktal att de var oerhört stolta och tacksamma för att skolans arbete uppmärksammats med detta värdefulla pris.


I samband med prisutdelningen föreläste Emerich också på skolan. Frågorna var många och eleverna var påtagligt berörda av hans berättelse.


- Vi är oerhört tacksamma att Emerich är här idag och tar sig tid att träffa våra elever, det är en förmån utöver det vanliga. Han levandegöra förintelsen och det allvarliga i det på ett sätt som berör eleverna något oerhört, säger Fredrik Donaldson rektor på Påskbergsskolan.


Utöver den stora äran att få detta pris belönas Påskbergsskolan med ett bidrag till en resa till ett valfritt koncentrationsläger.