Sök

2019-06-11

Peder Skrivares skola tilldelades Varbergs kommuns Hållbarhetspris 2019

Varberg kommun utsåg Peder Skrivares skola till årets mottagare av Varbergs kommuns Hållbarhetpris 2019. 15 000 kronor delades ut av kultur- och fritidsförvaltningen och prisutdelningen hölls i samband med det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Societetsscenen.

Goda initiativ och engagemang premieras

Varje år uppmärksammar Varbergs kommun goda initiativ och engagemang med fokus på miljö och hållbarhet och har sedan 1992 årligen delat ut pris. Peder Skrivares skola har haft ett särskilt fokus inom cirkulär ekonomi som i sin tur visat på gediget arbete inom hållbar utveckling. Nedan följer juryns motivering:

”Peder Skrivares Skola i Varberg har ett fokus på lärande inom cirkulär ekonomi, som är ett nyckelbegrepp inom hållbar utveckling. Arbetet har gett stora ringar på vattnet inom näringslivet och internationellt. Det har både ökat elevernas kunskap kring hållbarhet och cirkulär ekonomi, och gjort ämnet levande genom att skapa samarbeten med aktörer utanför skolan. Detta goda exempel som inspirerar ungdomar att tänka, prova och aktivt verka för hållbarhet och en cirkulär omställning visar på ett stort engagemang och handlingskraft som får uttryck inte bara idag utan även i framtiden.”

Cirkulär ekonomi som fokusområde

– Vi på PS är glada och stolta över att vårt samarbete med omvärlden uppmärksammas! Vi har använt skolan som en öppen mötesplats där skola, näringsliv och akademi får mötas med fokusområdet cirkulär ekonomi som gemensam nämnare. Det har resulterat i flera skarpa cirkulära projekt där företag och forskare tar chansen att fånga upp den unga generationens reflektioner. Vi har också lyckats inspirera många elever som startar företag med cirkulära affärsmodeller.

Målet med arbetet är att eleverna får handlingskompetens inför framtiden och kan fatta medvetna beslut och ställningstaganden. Att de kan, vill och vågar delta aktivt i framtidens samhälle. Dessutom utvecklar eleverna viktiga kompetenser för framtidens arbetsmarknad. Vi känner också att det finns ett behov från det lokala näringslivet att lära sig mer om cirkulär ekonomi. Hållbarhetspriset ger oss en härlig energi att arbeta vidare, säger Pär Wiik, utvecklingsledare skola-arbetliv.

Bildtext

Från vänster: Tobias Ramstedt (gymnasiechef PS), Sara Kuylenstierna (förste lärare Hållbar utveckling), Petter Öhrling (rektor och ordförande för gruppen Cirkulär Ekonomi), Pär Wiik (utvecklingsledare skola-arbetsliv) och Jonas Noreus (prisutdelare från kommunen).