Sök

2022-06-13

Pristagare Green Award Varberg

För andra gången har Green Award Varberg delats ut till fem pristagare. Priset är ett samarbete mellan Sparbanksstiftelsen Varberg och Peder Skrivares skola.

Tasty Wasty UF. Foto: Maria Hylander

Bakgrunden till priset är PS-skolans arbete med cirkulär ekonomi och hållbarhet. Skolan har sedan 2017 haft cirkulär ekonomi och hållbarhet som fokusområde och Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen som genom sitt samarbete med skolan uppmuntrar elever och personal att arbeta med dessa frågor.

Vi är imponerade av den drivkraft som finns hos ungdomarna och det är inspirerande att se deras arbete med hållbara lösningar, säger Jan Inge Lyckberg, verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Varberg.

Priset på totalt 115 000 kronor delas ut till en klass samt elever som på något vis arbetat mot ett eller flera av FN's globala mål. Årets pristagare är:

  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet för sitt projekt "One Planet Plate"

Som första restaurangskola i landet har de lyckats med att skapa en WWF-certifierad maträtt. De har arbetat tillsammans med Hallands Matgille och Åkulla Outdoor Resort.

Handelsprogrammet för sitt projekt "Kundundersökning"

Handelsprogrammet har skapat en kundundersökning på sina praktikplatser som syftar till att utbilda företagen i vad deras kunder efterfrågar när det gäller företagens hållbarhets- och miljöarbete.

Cajsa-Stina Ravn och Märta Sylvander. Foto: Maria Hylander

Cajsa-Stina Ravn och Märta Sylvander för gymnasiearbetet "Abiotiska faktorers påverkan på nedbrytning av mat". Genom sitt arbete har eleverna knutit ihop gamla metoder med ett nytt angreppssätt. Genom att påvisa hur biologiska och kemiska processer påverkar hållbarhet i livsmedel har eleverna kommit fram till att enkla metoder kan öka hållbarheten, vilket i sin tur kan minska benägenheten att slänga mat.

Agnes Lindh, Ebba Lundberg och Matilda Persson. Foto: Maria Hylander

Agnes Lindh, Ebba Lundberg och Matilda Persson har genom gymnasiearbetet "Pollinering av Västerport" visat att biologisk mångfald inte bara kan bidra till ökad växtlighet och på så sätt bidra till ett bättre klimat, utan de har även kommit med kreativa förslag på hur förbättrade livsmiljöer för insekter kan bidra till en bättre livsmiljö för människor i nybbygda områden, samt bidra till en ökad social samvaro.

Tasy Wasty UF, eleverna har under året drivit ett UF-företag som visat att gårdagens avfall kan bli smarriga tillbehör. De har tagit hand om svinnfrukt och gjort sylt och marmelader.