varningsikon

2024-02-26

Uppdatering av varberg.se den 27 februari

Tisdagen den 27 februari kan det stundtals vara svårt att nå varberg.se och våra andra webbplatser på grund av att vi lanserar en ny version av vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuellt besvär detta orsakar.

Läs mer om Uppdatering av varberg.se den 27 februari

Sök

2021-09-24

Regnfyllt friluftsliv med landshövding Brittis Benzler

Luften är fri - det är temat för Friluftslivets år 2021 i Sverige. Luften kan även vara fylld med regn, vilket den var när Brittis Benzler, landshövding i Hallands län, under torsdagen besökte Åkulla. Där fick hon uppleva den vackra bokskogsmiljön, och ta del av hur Varbergs kommun jobbar med att få fler personer att få upp ögonen för friluftsliv.

Landshövding Brittis Benzler cyklar tillsammans med politiker från Varbergs kommun. Sällskapet bär färgglada regnkläder.

Friluftslivet år 2021 är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Projektet handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har. Särskilt fokus ligger på ungdomar, personer med utländsk bakgrund, men även beslutsfattare.

Värde året runt

Med anledning av Friluftslivets år 2021 antog landshövding Brittis Benzler utmaningen att delta i en friluftsstafett mellan Sveriges 21 landshövdingar. Till detta har hon bjudit in de halländska kommunerna, och under torsdagen besökte Benzler Varberg.

Landshövdingen tog, tillsammans med några av kommunens politiker, Varbergs nya hyrcyklar på en halvtimmestur från Obbhultsområdet till Åkulla Friluftsgård. Väl där tilltog regnet så pass mycket att den tänkta färden med flotten ut till ön i Yasjön fick ställas in. Istället gick sällskapet, bestående av sex politiker och nio utlandsfödda, en kortare promenad i de vackra omgivningarna.

- Åkulla är en viktig plats för många Varbergsbor. Det är ett friluftsområde där god samverkan mellan kommun och civilsamhälle har lyckats få upp intresset för friluftsliv. Här finns ett värde året runt – även en regnig höstdag, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil, som var med på utflykten.

En grupp personer står vid brygga vid en sjö. Det regnar och personerna bär regnkläder.

Goda effekter av friluftsliv

Många, både hallänningar och turister, har redan besökt våra naturreservat och friluftsområden i år, långt fler än vanligt. Vissa grupper i samhället vistas dock fortfarande mycket mindre i naturen än andra.

- Kanske har friluftsliv aldrig varit så viktigt som just nu, med tanke på den situation pandemin försatt oss i. Vi vill särskilt uppmärksamma ovana friluftsutövare på alla de goda effekter som vistelse utomhus ger - såväl fysiskt som psykiskt, menar landshövding Brittis Benzler.

Fortsatt fokus

Projektet Friluftslivet år 2021 tar visserligen slut vid årsskiftet, men Sebastian Larsson, koordinator på kultur- och fritidsavdelningen hos Varbergs kommun, ser inte att fokus på friluftslivet stannar där:

- Genom projektet har vi skapat bättre förutsättningar för att kunna erbjuda ett aktivt friluftsliv för flera grupper. Vi har införskaffat material och även fått ökad kunskap för att kunna fortsätta genomföra aktiviteter. Det har så positiv påverkan på måendet.

Kultur- och fritidsförvaltningen har under sommaren ordnat många friluftstillfällen för ungdomar och personer som är nya i Sverige. Det har varit en låg tröskel till aktiviteterna, för att göra det enkelt att vara med. Läger, fiske, bad och besök på Stättared har varit inslag som fått visa några av alla de möjligheter som finns med friluftsliv.

Se filmer om Friluftslivets år 2021 - Luften är fri

Om du vill se mer vad Varbergs kommun har gjort under Friluftslivets år 2021, kika på filmer om Luften är fri Länk till annan webbplats. på kommunens kanal på YouTube.