varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2018-02-09

Riv-start för Västerport

På måndag den 12 februari är det dags för rivning av den tredelade silon i hamnen. Ett arbete som inte sker med en spektakulär smäll, utan med en teknik som mer liknar trädfällning.

När den 25 meter höga silon försvinner är det den första riktigt synliga starten för den nya stadsdelen Västerport. Platsen där silon står idag kommer bli en förlängning av Magasinsgatan, en nyckelförbindelse mellan staden och vattnet.

Stilla rivning

Under måndagen kommer man kunna höra mindre sprängningar i samband med rivningen av silon. Detta görs vid foten av de tre byggnaderna för att försvaga konstruktionen. Sen ska silon ”läggas ner”, metoden kan liknas med en trädfällning. Trion är väl armerad och läggs ner i sin helhet på jordvallar. Inte en spektakulär smäll och ett stort moln av betongrök med andra ord.

Säkerheten viktig

Hur lång tid arbetet kommer ta är svårt att säga. Arbetet påbörjas på morgonen och avslutas inte innan silon ligger. Vi vill belysa vikten av att hålla sig utanför avspärrningarna och respektera de instruktioner som entreprenören ger på plats.

Ny förbindelse mellan staden och vattnet

Sedan 60-talet har silon varit ett riktmärke i slutet av Magasinsgatan. När silon är borta ska VIVAB lägga nya dagvattenledningar och så småningom kommer Magasinsgatan förlängas. När järnvägen försvinner och Västerport börjar ta form kan den som vill ta sin cykel och behagligt rulla neråt - från Hagaskolan ända ner till nya kajstråket.

Har ni frågor om rivningsarbetet eller Västerport?
Kontakta Helena Wallin
Kommunikatör, Varbergs Fastighets AB
Telefon: 070 261 27 07
E-post: helena.wallin@varberg.se

eller:
Cecilia Werner
Kommunikatör projekt Västerport
Telefon: 072 973 28 82
E-post: cecilia.werner@varberg.se