Sök

2021-05-18

Rörelseäventyr gav pris

Har du hört talats om Zpiido, Bengan Bandit och Hälso-Hilda? Det har klass 1:2 på Ankarskolan i Träslövsläge. De träffar figurerna varje dag genom Rörelseäventyret, en kort pausgympa i form av olika äventyr.
- Vi hjälper dem att göra övningar. Vi rör oss mycket och blir bättre på det vi tränar, hälsar klassen som nu vunnit pris i denna utmaning.

Glada elever från Ankarskolan hämtar ett pris

Att det finns ett positivt samband mellan fysisk aktivitet och elevers prestationer i skolan visar flera studier, och läroplanen säger att skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet. Det är inte alltid så lätt att få till, men på Ankarskolan har man funnit ett vinnande koncept - att en gång varje skoldag titta på en film från Rörelseäventyret och samtidigt utföra olika uppgifter.

Äventyr och utmaningar

Rörelseäventyret är en satsning för att aktivera elever i svenska grundskolan och att få in rörelse som ett naturligt och roligt inslag under skoldagen. Det består av en serie med filmer, en per dag, som fungerar som en kort pausgympa som kan göras direkt i klassrummet.
- Grodan, Zpiido, Bengan Bandit och Hälso-Hilda är på olika äventyr. Vi hjälper dem att göra övningar och sen svarar vi på deras frågor och får poäng. När vi svarat på frågorna låser vi upp nästa film, berättar eleverna i Ankarskolans klass 1:2.

Klass 1:2 på Ankarskolan sitter i en halvcirkel på golvet

Bubbelblåbärsdrycken, Spökskogen och Tältutflykt är några äventyr som eleverna fått följa med på. Där har de fått springa i uppförsbacke, hålla balansen och bygga upp tält.
- Det är roligt att göra övningar, men ibland är det lite svårare, säger klassen och räknar upp grodhopp, höga knän, armhävningar och situps som klurigare utmaningar.

Vinst som lockar till rörelse

Irene Addixe Moberg är klasslärare för 1:2. Hon tycker att Rörelseäventyret är ett väldigt bra sätt att få in rörelse i vardagen. När klassen dessutom vann pris blev det extra roligt och inspirerande:
- Vi har gjort många övningar och svarat rätt på alla frågorna. Sedan drog Grodan och Zpiido slumpvis vår klass till vinnare.

Klass 1:2 på Ankarskolan öppnar sitt pris

Som vinst fick klassen hopprep, kortlekar, ett diplom och ett häfte med olika hopprepsövningar, vilket lockar till än mer rörelse. Och att rörelse är viktigt har eleverna genom Rörelseäventyret förstått:
- Vi blir tränade och får bra hälsa, säger de. Och vi har fått bättre balans!

Vill du veta mer?

Rörelseäventyret är ett samarbete mellan Skolplus och Naturliga Upplevelser. På Skolplus webbsida Länk till annan webbplats. kan du testa Rörelseäventyret: titta på filmerna, följ med i rörelserna och dansa Hoppydoo.