Sök

2020-11-24

Skulpturen Bonden och hästen återfunnen

I somras blev bronsskulpturen Bonden och hästen stulen från sin plats i Pilhagen. Nu har den återfunnits, och överlämnades till Varbergs kommun på måndagen 23 november av varbergshistorikern Peter Börjesson.

Statyn hittades i ett hyreshus i samband med att polisen gjorde en husrannsakan på adressen. Ägaren till lägenheten försökte då ta reda på hur det kom sig att statyn fanns i anslutning till den lägenhet de hyrt ut, och i sina efterforskningar hittade de Peter Börjessons namn. Han hade utlyst en hittelön åt den som kunde komma med tips som gjorde att statyn hittades.

Tack till Peter Börjesson

Bonden och hästen kommer nu att undersökas ordentligt, och eventuella skador kommer att åtgärdas innan den placeras ut igen i Pilhagen. Det är ännu inte bestämt när monteringen kommer att ske men högsta prioritet är att det blir på ett säkert sätt, så att händelsen inte upprepas. Varbergs kommun vill rikta ett särskilt tack till Peter Börjesson som gjort en stor insats i arbetet med att återfinna statyn.

”Bonden och hästen” är skapad av skulptören Nanna Ullman som föddes i Danmark men sedan flyttade till Sverige. Statyn köptes in av Varbergs kommun 1965 och är en del av kommunens konstsamling.