Sök

2022-08-30

Solen och publiken på bästa humör när Hagaskolan firar 75 år

I ett ljuvligt sensommarväder hade bland annat elever, lärare, rektorer och skolchefer tagit sig till Hagaskolan för att delta i skolans 75-årsjubileum. Från scen hälsade Peter Börjesson, för dagen konferencier och till vardags lokalhistoriker, välkomna.

  • - Är det här Varbergs bästa skola, frågade han den månghövdade publiken, och fick i retur ett rungande ja!
En verksamhetschef tillsammans med Hagaskolans två rektorer

Fr.v. Kerstin Ekman Hake, rektor, Johan Berntsson, grundskolechef och Susanne Bertelsen, rektor.

Totalt arton programpunkter avverkades på sextio minuter under firandet. Skolans elever sjöng och uppträdde och rektorerna höll tal. Från förskole- och grundskoleförvaltningen representerade förvaltningschef Carina Uvenfeldt och grundskolechef Johan Berntsson.

I deras programpunkt tog de sällskap av ett gammalt skelett, en basketboll och ett måttband. Tre ting som fick symbolisera Hagaskolans lärande och kultur. Just idrott är en av skolans signum, och i mannaminne minns säkert en hel del Varbergsbor basketturneringen KontAB-ligan där många av Varbergs skolor deltog.

- Detta är en dag där stolthet och gemenskap för den egna skolan verkligen lyfts fram. Att kunna uppmärksamma sin skola och ta del av dels äldre elevers minnen, dels skapa egna i nuet, är häftigt.

Minnen från då
På plats fanns ett antal elever som var först in 1947 då skolan stod klar för undervisning och lärande. Två före detta elever, Margareta Jönsson och Kennet Johansson, delade minnen där ordning och reda, utbildning och entreprenörskap beskrevs.

- Lärarna var stränga, kunniga och rättvisa. Vi barn hade respekt för all personal på skolan och trivdes gott här på Haga, även de dagar vi fick fiskbullar i hummersås, minns Margareta Jönsson.

- Gemenskapen var stark mellan eleverna och ”vi-känslan” tydlig, fortsätter Kennet Johansson. Vi samlade in tidningar som vi sedan vägde och lämnade in för en slant per kilo. Pengarna använde vi sedan till en skolresa.

Bosse Vennersten, Birgit Vennersten och Gunnel Persson, tre lärare med många år i tjänstgöring på Hagaskolan, hade jubileet till ära tagit sig till arrangemanget. De höll med i vad som förmedlades från scen.

- På sjuttio- och åttiotalet var idrott och musik en så självklar del av Hagaskolan. Skolans elever hade många framgångar i bland annat basketboll och friidrott, berättar de. Vi satte upp en musikal på Varbergs Teater och på skolan har många skickliga musiker tagit sina första steg i karriärerna.

Minnen från nu
Två ”nutida” lärare på skolan är Annette Caap och Bodil Andersson. De menar att det är hög igenkänningsfaktor i det som visas upp och berättas om från scen, och fyller på med ännu ett minne, där de står i slänten på gräsplanen under firandet.

- Hagaskolan hade under många, många år ett utbyte med en skola i Grenå. Elever och lärare från respektive land besökte varandra vartannat år och då möttes vi faktiskt i friidrott och fotboll, berättar Annette Caap.

- Lärarna bodde hos lärare, och elever hos elever när vi träffades, fyller Bodil Andersson i. Det var ett givande utbyte år efter år.

Också dagens elever beskrev med stolthet Hagaskolan och dess betydelse. Ett gäng killar i årskurs 8 berättar om skolans fördelar och nämner lärare och klasskompisar som två faktorer för trivsel. En annan faktor är skolans läge.

- Eftersom Hagaskolan ligger mitt i stan känns det som att vi är jättenära allt som händer i Varberg. Vi är ju ibland i centrum i olika sammanhang som har med olika ämnen och olika lektioner att göra. Det är roligt!

På frågan om ordningen idag är densamma som 1947, skrattar de till en aning och svarar sedan samsynt:

- Jo, det är ordning i klassrummet, men inte lika strängt som då. Det är väldigt bra att vara elev på Hagaskolan. Det kommer vi att kunna berätta när skolan fyller hundra år!

Hagaskolans 75-årsjubileum fortsätter under läsåret. I november arrangeras ett Öppet Hus som återspeglar skolans historia via dagens elevers alster och reflektioner.

ikon

Nyheter