Sök

2020-10-08

Teaterhyra halveras tillfälligt för att stödja kulturlivet

I slutet av september gav kultur- och fritidsnämnden klartecken till ett förslag om att hyra ut Varbergs teater och Lilla teatern på kulturhuset till halva kostnaden året ut.

Interiörer på varbergs teater i en vy från scenen.

På grund av covid-19 har många föreningar, studieförbund och andra arrangörer avbokat sina evenemang på Varbergs teater och Lilla teatern på Kulturhuset Komedianten. Arrangörer och kulturskapare har svårt att få evenemang och föreställningar att gå runt med gällande restriktioner.

- Pandemin har slagit hårt mot kultur- event- och konferensarrangörer över hela landet. Genom att sänka hyreskostnaderna hoppas vi att fler kan finna lönsamhet i att arrangera evenemang på våra teatrar och att det i sin tur ska ge varbergarna ett rikare kulturliv både i höst och på längre sikt, säger Sofie Brinkmo, chef för kulturenheten.

Omständigheterna kring covid-19 gör att kommunens kulturenhet tappar i hyresintäkter under 2020. Genom att reducera hyran för arrangörer hoppas man på att få in fler bokningar och därmed minska risken för ett större underskott.

- Huvudsyftet med satsningen är att stödja kulturlivet och i förlängningen ge kommuninvånarna ett bredare kulturutbud i höst. Att det kan bidra till att våra teatrar får en högre beläggning är så klart också bra, säger Sofie Brinkmo.

Den reducerade hyrestaxan för Varbergs teater och Lilla teatern på Kulturhuset Komedianten gäller till och med 31 december 2020.

Mer information om Varbergs teater
Mer information om Lilla teatern