Sök

2022-04-22

Tittskåp i byggplanket ska skapa upptäckarlust inför dåtid och framtid

Nu är det klart vem som vann skissuppdraget för den tillfälliga konsten längs byggplanket vid Västra Vallgatan i Varbergs centrum. Bland 90 högklassiga intresseanmälningar från konstnärer runt om i landet blev det till slut Johannes Heldén som valdes ut för att genomföra den konstnärliga gestaltningen.

Skiss av Johannes Heldén som visar flera lager av fantasi och verklighet vilket tillsammans skapar en tredimensionell värld.

Skiss på Utsikten "Vattenlinjer", med separerade lager.

Tillsammans med arkitekterna Frans Magnusson och Jonas Runberger ska konstnären Johannes Heldén skapa en temporär zon för spekulation om tid och rum. Minnen och berättelser ska samlas in från Varbergsbor och sedan vävas in i tredimensionella tittskåp i olika lager. Resultatet blir fantasivärldar som är baserade på verkliga skildringar.

— Det är en spännande konstnärlig idé vars gestaltning kommer att få visioner och reflektioner att flyga genom sina kopplingar till såväl historia, fiktion och framtid. Att gruppen ska samla in och låta sig påverkas av Varbergsbornas minnen gör processen särskilt intressant, säger Cecilia Jonasson, konstkoordinator i Varbergs kommun.

Den konstnärliga gestaltningen planeras att invigas i september 2022.

Dela din berättelse

Konstnärsgruppen börjar insamlingen av berättelser inom kort. Du är välkommen att dela med dig av din historia när det är dags. Håll utkik!

På Trafikverkets webb kan du läsa mer om Konst under byggtid Länk till annan webbplats..