varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-06-29

Välkommen till hertiginnan Ingeborgs torg!

Välkommen till Hertiginnan Ingeborgs torg! Från och med idag och sex veckor framåt kan alla som vill få en försmak av torget och nya stadsdelen Västerport.

Från och med 29 juni och sex veckor framåt kan varbergare och besökare prova på Varbergs nya torg. Sommaren 2020 finns här bland annat basketplan, fotbollsmål, kingrutor, plats för matvagnar, en liten "inte-nudda-marken-bana" för barn med mera. Och sittmöbler förstås, för den som bara vill ta de lugnt.
- Idén kom när markarbetena i Västerport sköts fram, vilket betyder att det gamla färjeläget står orört i sommar. Vi kände att vi kan bara inte missa den här chansen att låta människor få ”prova på” sin nya stadsdel, säger Katarina Svangård.

Nya mötesplatser

Katarina Svangård är projektledare för hamn och gatuförvaltningens projekt: ”Platsskapande och attraktiv byggtid” där Hertiginnan Ingeborgs torg är en del.
- Vi är många som arbetat tillsammans vilket gjort det här projektet extra roligt: hamn- och gatuförvaltningen, projekt Västerport och näringslivs-och destinationskontoret (NOD)- alla hjälps åt och bidrar med olika saker. Målet är att den byggperiod Varberg är inne i inte bara ska innebära bök och stök, utan också vara spännande och rolig.

Lika stort som Brunnsparken

Hertiginnan Ingeborgs torg ligger mitt i det som blir första tappen av Västerport. Från torget leder Barnens boulevard, den nya diagonalen mellan stationen och Fästningen och en liten gränd ner mot havet. Torget - som är ungefär lika stort som Brunnsparken - är nu utmärkt på marken, så att man se precis var det kommer ligga.
- När etapp ett är färdig kommer Varberg att ha ett mysigt och relativt vindskyddat torg, säger Katarina Svangård.
- Jag tror det kommer att bli en fantastisk mötesplats!

Ingeborg - Varbergs okända makthavare

Ingeborg Håkansdotter var en norsk prinsessa och hertiginna av Halland. 17 år gammal blev hon änka och fick då Varbergs slott i arv. Där hon lät sin son och framtida kung Magnus Eriksson växa upp under sitt överinseende. Ingeborg var ung – men tuff. Hon hade ärvt flera borgar och län i Västsverige och regerade självständigt. Hon var engagerad i rikspolitiken och var inte rädd för att hamna i konflikter för att få igenom sina planer. ”En 1300-talets Angela Merkel”, har en historiker kallat henne.

Nu är det Ingeborgs tur

Ingeborg var gift två gånger, men båda männen dog relativt tidigt. Ingeborg däremot levde och regerade till hon blev 60 år, en mycket hög ålder på den tiden.
Trots detta är det hennes äkta makar som fått gator i Varberg uppkallade efter sig - Hertig Eriks väg och Knut Porses väg. Men nu är det Ingeborgs tur. Hon får ge namn åt en plats som förmodligen var hav på 1300-talet men som hertiginnan ändå hade kunnat se från berget där hennes slott ligger än idag.