varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2017-11-30

Varberg är årets gröna kommun

Lantbrukarnas riksförbund har utsett Varberg till Årets gröna kommun och vi är därmed först ut att ta hem utmärkelsen.

I bedömningen som LRF har gjort så har kommunen levt upp till de flesta kriterier och får höga betyg för bland annat försiktighet med att bebygga bördig jordbruksmark och upphandling av svenskproducerade livsmedel.

LRF ingår i kommunens dialoggrupp för ett bättre näringslivsklimat.

– Vi möter stor förståelse för böndernas förutsättningar här i Varberg. Kommunledningens besök hos lantbruksföretagen har gett viktig kunskap om landsbygden och det gröna näringslivets behov, säger Cecilia Bengtsson, ordförande i LRF Varbergs kommungrupp.

– Dialogen mellan svenska bönder och kommunernas politiker och tjänstemän är den kanske viktigaste faktorn för att få lantbruksverksamheten att fungera och bli lönsam. Vi vill att de hjälper oss att göra rätt istället för att leta fel, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.

Goda nyheter som visar på att arbetet som både politiker och tjänstemän gör för att förbättra företagsklimatet är viktigt och uppskattas.

- Vi är mycket glada och stolta över utmärkelsen. LRF:s kommungrupp har varit en viktig dialogpartner i kommunens företagsklimatarbete. Genom kommunledningens företagsbesök har vi fått värdefull input från företag inom de gröna näringarna, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

- Fantastiskt roligt att LRF uppmärksammar det arbete vi gör för att bidra till den hållbara svenska livsmedelsproduktionen. Det är självklart att vi ställer krav som motsvarar svensk miljö- och djurskyddslagstiftning när vi köper livsmedel till skol- och äldrerestaurangerna, säger Harald Lagerstedt (C), ordförande i servicenämnden.