varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2017-11-20

Varberg är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Halland

Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Det är femte gången som Varberg vinner, något som ingen annan kommun slagit.

Bild över Varbergs placeringar de senaste fem åren

– Något måste vi göra rätt här i Varberg. Att detta är en bra plats att vara på för näringslivet, det är uppenbart. Det finns många saker att peka på, men en viktig del är att vi har ett rikt och diversifierat näringsliv. Just nu pågår dessutom planeringen av att Västkustbanan ska grävas ned under staden och en helt ny stadsdel skapas, berättar Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varberg.

Bästa Tillväxt mäter tre olika saker hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa har förändrats mellan de två senaste boksluten: ökat antal anställda, ökad vinst och en omsättningsökning på över fem procent. Av dessa siffror skapas ett tillväxtindex som gör att företagen i ett län kan jämföras med varandra.

– Att vinna Bästa Tillväxt fem gånger på elva år som vi delat ut priset är otroligt bra. Då handlar det inte om tur eller tillfälligheter, utan om att man gör någonting rätt. Så ofta kan en kommun bara vinna om näringslivet visar både bredd och långsiktighet, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.

Varberg har flera stora arbetsgivare som Södra Skogsägarna, Ringhals och klassiska cykeltillverkaren Monark, som numera heter Cycleurope. Dessutom finns ett 20-tal skoföretag, såväl tillverkare som distributörer. Runt tre fjärdedelar av alla skor som säljs i Sverige kommer från Varberg. Märkena Scorett, Vagabond och många fler, men starten kom med enmansföretagaren Rolf Nilsson och hans Firma Skodon, som idag är Nilson Group.

– Det är spännande hur mycket en enda entreprenör kan betyda för en hel stad. Men som kommun kan vi inte bara luta oss bakåt och vänta på att företagarna ska göra hela jobbet själva. Vi kämpar med företagsklimatet och vet att det är viktigt för kommunen att prioritera. Vi är en liten stad som håller på att bli en större stad och det är oerhört viktigt för näringslivet att det finns mark att etablera sig på, säger Martin Andersson.

Läs om övriga placeringar i landetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster