Sök

2021-04-27

Varberg har chans att bli Årets superkommun

Dagens Samhälle har återigen nominerat Varberg till att bli Årets superkommun i kategorin småstads- och landsbygdskommuner. 2018 och 2019 nominerades Varberg i samma kategori och vann. Ska det bli en tredje gång? Den 18 maj avslöjas vilka som blir de nya vinnarna på Stora Samhällsgalan i Stockholm.

I år är det nio kommuner som har chans att bli Årets superkommun. Tre vinnare utses i kategorierna, storstadskommun, städer och stadsnära kommuner och småstad- och landsbygdskommuner. Nytt för i år är ytterligare ett pris – Årets raket.

Hur går rankingen till?
Superkommunrankningen bygger på officiell statistik. Dagens samhälle tittar på de senaste siffrorna och den historiska utvecklingen inom ett antal kategorier – som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivitet (inflyttningsnetto till kommunen). De väger också in ett antal framtidsfaktorer genom kategorier som demografi, näringsliv och arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå. Agenda 2030-kategorierna finns även med sedan två år tillbaka.

Varje kategori bygger i sin tur på flera olika variabler som sammantagna avgör kommunens poäng inom kategorin. Poängsumman för alla kategorier ligger sedan till grund för årets rankning av superkommunerna. Totalt används i år 144 olika parametrar för att rangordna kommunerna och slutligen kora en vinnare i var och en av de tre klasserna.

Vad gör Varberg till en superkommun?
Det som lyfter Varberg är en god samhällsutveckling, ett inkluderande samhälle och en bra arbetsmarknad är kommunens starkaste kort. Som attraktiv sommarstad lockar Varberg till sig många nyblivna pensionerade invånare, vilket på lite längre sikt innebär krav på utbyggd äldreomsorg. Närheten till havet är ett av stadens trumfkort, men när sommaren 2021 är slut kan badandet fortsätta inomhus. Då invigs den nya simhall som kostat nära en halv miljard.

- Vi är väldigt stolta och glada över att för tredje gången bli nominerade till Årets superkommun. Det känns mycket bra att bli uppmärksammade för det målmedvetna arbete vi tillsammans utför. Det är många som bidrar till en fin utveckling för Varberg, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer om Årets superkommun på Dagens samhälles webbplats. Länk till annan webbplats.