varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-06-16

Varberg på 19:e plats i Fokus ranking - Bäst att leva

För femtonde året i rad gör tidningen Fokus kommun-ranking ”Bäst att leva”. I år tog Varberg ett rejält kliv upp från plats 44 till plats 19.

Varbergs torg, kväll och solnedgång. Myller av människor.

Alla Sveriges 290 kommuner har jämförts i tio huvudkategorier, bland annat demokrati och jämställdhet, utbildning, kultur och miljö.

Varberg har tagit ett rejält kliv upp i undersökningen i år. Detta visar att vi är på väg åt rätt håll men undersökningen visar också en del områden som behöver utvecklas. En av dem är kategorin Miljö, där vi går från 81:e plats till 153:e plats. Även Bostäder och Arbetsmarknad är kategorier där vi halkat ner i placeringen.

- Det är glädjande att vi klättrar på rankingen i sin helhet, men jag ser också att vi har några utvecklingsområden där man hade önskat att Varberg skulle ligga i framkant. Nu gäller det att titta på de kommuner som ligger framför oss i tabellen och ta lärdom från dem, säger Carl Bartler kommundirektör.

- När det gäller miljö finns det bland annat stor potential att ersätta fler bilresor med gång-, cykel- och kollektivtrafik. Kommunen har en viktig roll i detta arbetet - både vad gäller att föregå med gott exempel och minska utsläppen i den egna organisationen, men också att genom samhällsplanering skapa förutsättningar för näringsliv och medborgare att ställa om.

För att stärka oss i det fortsatta arbetet är en energi- och klimatstrategi just nu under framtagande, ett viktigt verktyg för att samla kommunens organisation, rikta kraften och skapa goda resultat i fortsatt arbete, säger hållbarhetsstrateg Sofie Nilsson.

Här kan du läsa mer i tidningen Fokus kommun-ranking, ”Bästa att leva 2020”. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fokus undersökning gick tidigare under namnet Bäst att bo.

Foto: Mikael Pilstrand