Sök

2021-03-19

Varbergs hamnhistoria i dagen

Är du intresserad av historia? Då är ett tips att ta en tur kring gamla färjeläget i helgen och få en skymt av hur Varbergs hamn en gång sett ut. På måndag fylls stora delar igen, så passa på!

På den här slipen reparerades det båtar....

Saneringen av Västerports första etapp har innehållit en och annan överraskning. Vi har tidigare berättat om resterna från Yngeredsfors kraftstation och den underjordiska kammare som dykare nu har undersökt.

Kajer och järnvägsspår

De senaste dagarna har nya upptäckter gjorts:
- Det handlar bland annat om en gammal slip som är i stort sett intakt. Slipen användes när man behövde reparera båtar och låg öster om den gamla färjerampen. Det har också grävts fram rester av kajer. Det är helt enkelt Varbergs hamnhistoria som kommer i dagen, berättar kommunens projektledare Jonas Petersson.
Kajernas ovandel är lagd med vackra gamla granitstenar som förhoppningsvis ska kunna återanvändas, till exempel i Västerport.

Rivs i nästa skede

Bild på gamla slipen i hamnen, 50-50-tal

... och så här såg det ut när den användes! *

De här konstruktionerna är för stora att riva nu, det kommer istället ske under den mark- och kajentreprenad som är nästa steg i etapp 1.

-Vi måste också vara försiktiga och sponta för att få skydd innan vi river, så att vi inte riskerar att få in havsvattnet i området, säger Jonas Petersson.
I väntan på rivning kommer därför stora delar av de gamla fynden att fyllas igen, med start på måndag. Men under helgen kan den som vill få en fläkt av historiens vingslag gå upp på översta plan på p-huset Briggen. Där har man en bra utsikt över hela projektet, även om själva slipen nog ses bäst genom staketet vid Hoken (gamla Stenapiren).

Till sist: Vill ni veta mer om hamnens historia så läs den här texten, författad av lokalhistoriker Gunnar Carlsson!
*Gamla bilden är tagen 1963 av Gösta Carlsson.

ikon

Nyheter