Sök

2016-10-03

Varbergs kommun byter till Skype-telefoni

Onsdag den 5 oktober byter vi ut dagens traditionella telefonilösning och växel mot Skype-telefoni. Under arbetet med bytet kan det förekomma störningar som gör det svårt att komma fram via telefon. Vi ber om överseende med detta.

I övrigt innebär bytet inga stora förändringar för dig som vill komma i kontakt med Varbergs kommun. Det gamla växelnumret 0340-88 000 finns kvar och du behöver inte ha Skype för att ringa kommunen. Du kan ringa oss från din vanliga telefon precis som tidigare. Den enda tekniska skillnaden är att det inte längre kommer att tuta upptaget om personen du söker är i ett annat samtal. Istället kommer du att kopplas direkt till röstbrevlådan.

Smartare och effektivare

Den nya telefonilösningen har flera funktioner som ska göra det enklare att komma i kontakt med rätt person som jobbar för kommunen.

Telefonisystemet kommer exempelvis att vara ihopkopplat med kommunens system för digitala kalendrar. På så vis har växeltelefonisterna bättre koll på vilka medarbetare som är tillgängliga för samtal och kan berätta när en person beräknas vara tillbaka efter ett möte. Du kommer också alltid att kunna lämna ett röstmeddelande och be personen du söker ringa upp.

Mer miljövänligt

Kommunens medarbetare kommer också kunna jobba mer miljösmart. Skype har flera funktioner som underlättar resfria möten, exempelvis digitala möten med möjlighet att dela dokument och skärmbild över nätet. Detta gynnar såväl snabbare samarbete internt som utbyte med andra kommuner och myndigheter.

Tillgängliga även på språng

Bytet till Skype berör till största del de medarbetare som har datorn som främsta arbetsredskap. För denna grupp kommer datorn att vara den huvudsakliga telefonen. Men de flesta kommer även i fortsättningen att ha mobiltelefon för att vara tillgängliga även när de är på språng. Medarbetarna bestämmer själva om de vill svara i mobilen eller via Skype. Det ringer i båda enheterna samtidigt.
Medarbetare som inte använder datorn i tjänsten i samma utsträckning kommer i de flesta fall att ha vanlig mobiltelefon.

Växeln hjälper dig

Vissa verksamheter har valt att ta bort sina fasta telefoner i samband med bytet. Istället kommer de att använda mobiltelefoner. Om du ringer ett av de avslutade numren kommer du att kopplas till växeln som hjälper dig att nå den du söker.