Sök

2021-05-17

Varbergs kommun söker entreprenör till kulturhusets café

I vanliga fall sjuder Kulturhuset Komedianten av liv och rörelse från morgon till kväll. I takt med att allt fler blir vaccinerade och smittspridningen går ner börjar vi planera för en tid utan pandemirestriktioner. Därför påbörjar nu Varbergs kommun en upphandling av entreprenör för drift av kulturhusets café.

Kulturhuset Komedianten innehåller både teater, bibliotek och konsthall. Här arrangeras sagostunder, konserter, föreläsningar, utställningar och mycket, mycket mer. Kulturhuset lockar besökare i alla åldrar och som har en rad olika mål med sitt besök. En sak har dock alla besökare gemensamt: de blir hungriga och fikasugna ibland.

- Ett välkomnande café betyder mycket för hela kulturhuset, det blir en plats där man kan fylla på med energi och samtala om de kulturella intryck man varit med om, säger Mariella Sivertstrand, chef för kultur- och biblioteksavdelningen.

Nya förutsättningar

Caféet har tidigare drivits av två lokala entreprenörer. Den senaste externa entreprenören valde att säga upp sitt avtal i förtid i oktober 2019. I samband med detta gav kultur- och fritidsnämnden förvaltningen i uppdrag att utreda hur villkoren för att driva caféet skulle kunna förbättras samtidigt som verksamheten drevs i kommunal regi under en begränsad period.

Caféet renoverades under ca två månader och öppnade i kommunal regi i januari 2020. Bara några månader senare var pandemin ett faktum. Caféet stängde helt i samband med att lokala allmänna råd infördes i Halland i oktober 2020.

- Vi lärde oss mycket under perioden i kommunal regi, även om den präglades stort av pandemin. Nu har vi sett över villkoren och skapat bättre förutsättningar för en extern entreprenör, säger Mariella Sivertstrand.

Bland annat är villkoren för hyressättningen annorlunda. I samband med renoveringen byggdes köket om för att ge bättre förutsättningar för att erbjuda ett bredare utbud.

Öppning planeras till hösten

Caféet ska kunna erbjuda frukost, fika, lättare lunch samt pausservering.

- Vi hoppas att upphandlingsprocessen ska vara klar innan semestrarna och att vi har caféet igång tidigt i höst, säger Mariella Sivertstrand.

Entreprenörer kan anmäla anbud

Nu öppnar Varbergs kommun upp för anbud, sista dagen att inkomma är den 9 juni. Mer information finns under Påggående upphandlingar.