Sök

2016-08-16

Varbergs kommun stödjer Livsplats Sverige

För andra året i rad anordnas Livsplats Sverige – ett nationellt forum inom förebyggande hälsa. Det hålls på Kusthotellet i Varberg den 22-23 augusti och Varbergs kommun är med och finansierar arrangemanget.

Ann-Charlotte Stenkil

Livsplats Sverige, ett policyforum med syfte att stärka samhällsutvecklingen genom förebyggande hälsoinsatser, anordnas för andra året i rad i Varberg. Att medverka i och stödja Livsplats Sverige gynnar Varbergs kommun på flera sätt. Forumet går i linje med kommunens mål att nå en bättre hälsa och bli en mer attraktiv arbetsgivare genom att visa att man aktivt arbetar med dessa frågor. Det stärker också Varberg som kurort, vilket i sin tur gynnar de många företag och verksamheter i närområdet som jobbar med förebyggande hälsa såsom spa, surf, fysisk hälsa med mera.

– Livsplats Sverige och hälsotänkandet som det medför passar som handen i handsken i Varberg, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förebyggande hälsa och välmående är viktiga områden för kommunen att arbeta med. Genom att delta i forum som detta kommer idéer i hur man kan utveckla och förbättra hälsan i kommunens verksamheter både i smått och stort, och gemensamt med andra hitta lösningar till de utmaningar som Varbergs kommun och Sverige ställs inför med en växande befolkning och ökande antal sjukskrivningar.

– Vi vill kunna bedriva en bra välfärd, och en välmående personal är en förutsättning för att göra det, säger Stenkil. Det innebär enorma kostnader om vi inte arbetar aktivt och förebyggande med hälsa, fortsätter hon.

I år satsar Varbergs kommun 400 000 kronor på genomförandet av Livsplats Sverige. Kommunen medfinansierade forumet också förra året, och ska fortsätta göra det även nästa år. Men planen är att det på sikt ska bli självfinansierat. Livsplats Sverige genomförs med stöd också från Region Halland och Sparbanksstiftelsen. Stenkil inviger forumet tillsammans med Region Hallands ordförande.

Livsplats Sverige hålls för andra året i rad och besöks av politiker, representanter för kommuner, regioner och myndigheter, näringslivsaktörer, forskare, ideella organisationer med mera. Bland annat föreläser folkhälsominister Gabriel Wikström (S) och Gary Belkin, ansvarig för ett stort hälsoprojekt i New York. Mer information och hela programmet finns på http://www.livsplatssverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..