varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2019-10-17

Varbergs skolor bäst i Halland

Lärarförbundet har nu släppt sin årliga ranking Sveriges bästa skolkommun. Höga lärarlöner och många utbildade lärare placerar Varberg högt upp bland Sveriges 290 kommuner - och som nummer ett i Hallands län.

Lärarförbundet utser varje år Sveriges bästa skolkommun. Rankingen bygger på tio kriterier där bland annat lärarnas utbildningsnivå och lärarlönen gör Varberg till en högt rankad skolkommun. Varbergs kommun placerar sig på plats 44 av Sveriges 290 kommuner och nummer ett i Hallands län.
Maria Wirén är utvecklingschef på förskole- och grundskoleförvaltningen i Varberg.
- Vi har en stor andel lärarbehöriga vilket gör att vi har ett väldigt kompetent lärarlag som kan bära upp satsningar som möter eleverna och deras behov och som tar avstamp i analysen av måluppfyllelsen. Tillsammans utvecklar vi undervisningen att bli ännu bättre, säger Maria Wirén.


Lärartäthet och resurstilldelning är utvecklingsområden
Men det finns några utvecklingsområden. Bland annat när det gäller lärartäthet och resurstilldelning. De tio kriterierna som mäts i år är resurser till undervisning, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, meritvärde årskurs 9, andel godkända elever och fullföljd gymnasieutbildning.

Inför årets mätning har sättet att mäta gjorts om och kan därför inte jämföras med resultat från tidigare år. Här hittar Lärarförbundets ranking. Länk till annan webbplats.