Sök

2016-05-25

Varberg utsedd till Årets stadskärna 2016

Sent på onsdagkvällen stod det klart att Varberg vunnit utmärkelsen Årets stadskärna i Sverige.

Nyligen stod det klart att Varbergs kommun tilldelats utmärkelsen Årets landsbygdskommun för tredje året i rad. Till detta adderar vi ytterligare en fin utmärkelse - Årets stadskärna 2016.

Utnämningen ägde rum i Örebro förra årets vinnare i samband med Svenska Stadskärnors årskonferens och bankett, som samlat över 400 tjänstemän, politiker, stadsutvecklare, centrum- och cityutvecklare samt representanter från Fastighetsägarna, Svensk Handel, Visita, Trafikverket Boverket och SKL med flera från hela Sverige och utlandet. 

- Från Internationell Fredsforum Varberg Calling for Peace till att vara Bästa landsbygdskommun för tredje året i rad samt den kommun i Hallands län som visat den bästa tillväxten under 2015 är bara några exempel på deras målmedvetna arbete, berättar Lena Lindström, juryns och Svenska Stadskärnors ordförande.

Denna stad är synnerligen värdiga mottagare av utmärkelsen Årets Stadskärna 2016.

Juryns motivering

"Varje stad har förutsättningar att växa och utvecklas. Sällan handlar det om storlek eller resurser utan mer om beslutsamhet, samverkan och delaktighet. I denna stad finns en bred förankring och ett stort engagemang för att förädla det befintliga men också välkomna det nya och okända. Här flyttar man både fysiska och mentala gränser för att bygga nytt och innovativt. Man tar helhetsgrepp för att verka året runt och arbetar målmedvetet för att stärka stadens själ och kärna som destination. Här görs plats för allt och alla, vilket skapar trygghet och gemenskap. Med respekt för historiens rötter och kulturens betydelse fortsätter man bygga framtidens hållbara samhälle för människor att vilja besöka, bo och verka i. 

Denna stad är synnerligen värdiga mottagare av utmärkelsen Årets Stadskärna 2016."