Sök

2021-01-20

Vi uppmärksammar Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer och i år markerar 76 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades.

Sedan 2001 har dagen varit en nationell minnesdag i Sverige och 2005 deklarerade även FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras årligen manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Minnesceremonin 2021 blir digital  

Med anledning av den rådande pandemin har Varbergs kommun i år beslutat att inte arrangera lokala aktiviteter kopplade till minnesdagen. Vi uppmärksammar i stället Forum för levande historia, som i år anordnar en webb-sänd minnesceremoni för Förintelsens offer.

Minnesceremonin sänds live med tal, musik och ljuständning direkt från Eric Ericssonhallen i Stockholm. Du kan följa minnesceremonin den 27 januari klockan 17.00-18.30

Delta i den webb-sända minnescermonin. Länk till annan webbplats. På länken kan du anmäla dig för att få en påminnelse när det närmar sig.

Snubbelstenen är ett minnesmärke med formen av en gatsten med en inskription som identifierar en person som föll offer för Förintelsen. Stenen placeras på personens senast kända bostadsadress. Minnesstenen är utformad av den tyska konstnären Gunter Demnig. Han inledde sitt konstprojekt i början av 1990-talet för att hedra de judar, romer, politiska motståndare till nazismen, homosexuella m.fl. som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933–1945. I dag finns snubbelstenar på en mängd platser runt om i Europa.

Initiativtagare till snubbelstenarna i Stockholm är Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm. Projektet genomförs i samarbete med Stockholms stad.

Informationen är hämtad från Forum för levande historia. Länk till annan webbplats.

ikon

Nyheter