varningsikon

2023-06-02

Hög brandrisk - förbjudet att elda i skog och mark

Det är torrt i skog och mark, risken för brand är mycket stor. Därför är det eldningsförbud i Varbergs kommun från 1 juni. Var även fortsatt sparsam med dricksvattnet.

Läs mer om Hög brandrisk - förbjudet att elda i skog och mark

Sök

MAT – inköp av dagligvaror och kylda färdigrätter

Kvinna hjälper senior med läsplatta.

För dig som inte längre klarar av att göra dina inköp av dagligvaror eller har svårt att själv laga mat på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning finns möjlighet att ansöka om bistånd.

Inköpen av dagligvaror och färdigrätter kylda eller frysta samt specialkost, görs digitalt via avtalat företags nätbutik. Du gör beställningen digitalt tillsammans med personal från hemtjänsten.

I dagsläget sker leveransen av kylda färdigrätter och specialkost från Sodexo, men från vecka 10, 2023 så sker all beställning och leverans från Citybutikerna i Göteborg.

För att få hjälp med inköp och kylda färdigrätter behöver du först skicka in en ansökan eller kontakta en omsorgshandläggare.

Ansökan, äldreomsorg | Varbergs kommun Länk till annan webbplats.

Du beställer tillsammans med hemtjänsten

De kylda färdiga rätterna, specialkosten eller dagligvaror som till exempel bröd, frukt och kaffe som du behöver, beställer du via Citybutikernas hemsida på nätet. Hemtjänstens personal gör beställningen åt dig, eller tillsammans med dig. Beställningen görs på en läsplatta eller dator som personalen har med sig.

Matbutiken som kommunen har avtal med heter Citybutikerna i Göteborg och är en del av Hemköp. Hemsidan för beställning är

new.matdirekt.se (Länk till annan webbplats) Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om mat till hemmet

Införandet kommer att ske efter hand i olika delar av kommunen med start i Januari/februari 2023. Du får mer information av kommunen och hemtjänsten vad som gäller för just dig innan vi startar i ditt hemtjänstområde. Förändringen kommer vara klar i samtliga hemtjänstområden den 14/3 2023.

Alla som beviljas hjälp av kommunen med kylda färdigrätter, specialkost eller inköp av dagligvaror från 1 mars 2023 går över till Citybutikerna direkt.

Den upphandlade leverantören heter Citybutikerna i Göteborg och är en del av Hemköp. De har både vanliga dagligvaror och färdiga maträtter som är kylda eller frysta. Citybutikerna är specialiserade och har god erfarenhet av att leverera matvaror till personer med hemtjänst. De levererar sedan flera år dagligvaror och kylda färdiga maträtter till hemtjänsttagare i Härryda kommun, Göteborgs kommun och Kungsbacka kommun.

Upphandlingen var öppen för alla företag eftersom den var offentlig. Butikerna i Varberg informerades men det var ingen som lämnade in något anbud och Citybutiken var den som lämnade bäst anbud utifrån de krav som kommunen ställt.

Citybutikerna är ett företag med mångårig erfarenhet och ett stort utbud. Chauffören som kommer med din leverans kör i en bil som är märkt med Citybutikernas logga och bär Citybutikernas kläder, så att de är lätta att känna igen. Chauffören kan även visa sin legitimation. Du lämnar inga pengar eller kontokort till chauffören.

De kylda färdigrätterna tillagas av olika leverantörer, bland annat en cateringfirma i Göteborg. Det kommer att finns ett 40-tal olika maträtter att välja mellan. Det finns även ett stort utbud av frysta färdigrätter.

Det finns flera fördelar med leverans av kyld mat. Det finns ett stort utbud som är närings anpassat att välja på och som byts ut kontinuerligt. Du kan se rättarna och dess näringsinnehåll direkt på hemsidan. Maten levereras i en obruten kyl- och fryskedja. Kyld mat håller en högre kvalité än varm mat, eftersom varm mat kan tappa i kvalité och näringsinnehåll under själva leveransen. Kyld färdigmat har dessutom en längre hållbarhet.

Du kan i lugn och ro beställa hemifrån och har möjlighet att se alla varor, priser och erbjudande på läsplattan

Du behöver aldrig lämna ifrån dig kontanter, kontokort eller koder till någon annan. Du kan handla hur mycket du vill – matkassarna levereras hem till din dörr.

Dessutom blir hemtjänstens arbetsmiljö bättre i form av mindre stress, slipper tunga lyft och köer samt slippa hantering av kontakter. De kan i stället lägga mer tid på vård och omsorg.

Du som har hjälp av något av kommunens avtalade privata hemtjänst företag kommer att börja handla dagligvaror och färdiga rätter digitalt senast 14 mars 2023 och det är ingen skillnad från någon av kommunens hemtjänstgrupper.

Du som har behov av specialkost kommer även att kunna beställa det via Citybutikerna i Göteborg. Specialkost kan till exempel innebära ordinerad kost vid allergi, behov av konsistensanpassning, laktosfri kost, glutenfri kost eller att du är vegetarian eller vegan. Du kommer att få särskilda inloggningsuppgifter till hemsidan för att det ska vara enkelt att hitta den särskilt kosten. För specifik special kost så som tex proteinreducerad, energireducerad kost krävs ett intyg från läkare eller sjuksjuksköterska.

Det behöver du inte, hemtjänstpersonalen har med sig surfplatta. Har du egen dator eller surfplatt så får du givetvis använda den. Om du vill lära dig hur du gör och sköta inköpen själv, så har hemtjänsten möjlighet att visa dig hur det går till.

Hemtjänstens personal gör beställningen åt dig eller tillsammans med dig på en läsplatta eller dator som hemtjänsten har med. Då kan ni tillsammans välja de varor du vill handla från Citybutikerna. Det är viktigt att du har skrivit ner på inköpslistan vad du vill handla inför att hemtjänsten kommer hem till dig. Om du behöver hjälp att göra en inköpslista kan personalen hjälpa dig med det under veckan.

Vi gör beställningen några dagar innan det är dags för leverans. När ordern är lagd går det inte att ändra i beställningen. Du får information av hemtjänsten vilken dag som du får leverans av maten.

Ja det kan man, men observera att akuta beställningar och stödinköp endast får göras i undantagsfall, se nedan beskrivna situationer. Det går alltså INTE att få stödinköp för att man inte vill beställa digitalt, varje kund har ett eget ansvar och inget som socialtjänsten kompenserar. Varbergs kommun har beslutat att formen för inköp i första hand är digitalt. Stödinköp av hemtjänsten görs exempelvis vid de situationer kund kommer från sjukhus, när kund fått beslut om hjälp med inköp och det blir ett glapp mellan beslut och leverans eller om hemtjänstpersonalen missat att beställa varor.

Vardagar

Vid de fall då akuta beställningar behöver genomföras under vardagar, kontaktas Citybutikerna alltid i första hand:

Helger och övrig tid

I första hand får anhöriga gör stödinköp. I andra hand gör hemtjänstpersonalen stödinköp av de nödvändigaste varorna fram till nästkommande leverans.

För dig som vill ha personlig handledning och har frågor om digital teknik och internet så finns det möjlighet att ta sig till kulturhuset Komedianten. De har drop-in i Hörnrummet på övreplan varje torsdag och du tar med egen mobil eller surfplatta om du har. Digital hjälp (varberg.se) Länk till annan webbplats.

Nej, hemtjänsten kan inte handla hos någon annan nätbutik eller matvarubutik. Detta beror på att kommunen har upphandlat tjänsten offentligt och därefter tecknat avtal med Citybutikerna. I avtalet har kommunen säkerställt leveransdagar och tider för att kunna planera för kunderna som behöver hjälp med beställning och mottagning. Du kan välja att handla i en annan digital affär eller butik men du kan då inte få något bistånd eller hjälp av hemtjänsten med inköp.

Du kan inte heller få hjälp att handla från enskild fiskhandlare eller göra andra ärenden, som exempelvis köpa lotter. Hemtjänstpersonalen tar inte med sig pant. Citybutikerna som är leverantör av maten kommer inte att återanvända gamla påsar utan kommer att packa i nya påsar vid varje inköpstillfälle.

Priset på varorna kan jämföras med priset i fysiska butiker. De kylda färdigrätterna har olika priser och en majoritet av rätterna är billigare än dagens pris. Du kommer inte att betala butiken någon avgift för att maten plockas eller levereras hem till dig, det står kommunen för. Du kommer fortsätta att betala din avgift till hemtjänsten som vanligt.

Ja, du kan ta del av extrapriser och erbjudande via Citybutikernas hemsida. Personalen kan var dig behjälplig i samband med beställningen

Ja, Citybutikerna har ett bonussystem som man kan registrera sig för.

Din första faktura kommer på papper. Vill du eller din anhörige ha den till en annan adress eller på mejl så hör av dig till din hemtjänstgrupp. Efter det kan du välja att betala via faktura eller autogiro. Det kostar inget extra att betala med faktura eller autogiro. Du behöver inte ha Bank-ID.

Det smidigaste sättet att betala är via autogiro eftersom du inte behöver hålla redan på när fakturan förfaller utan pengarna dras direkt från ditt konto. Om du vill betala med autogiro ska du skicka in blanketten för anmälan om autogiro. Om du inte fått blanketten kan du be att få den av hemtjänstpersonalen.

Du kan även välja att betala via en samlingsfaktura med 30 dagars betalfrist. Fakturan går att få på mejl eller som pappersfaktura med posten. Meddela din hemtjänst till vilken adress eller mejladress som du vill ha fakturan till.

Du får information av hemtjänsten vilken dag som maten levereras hem till dig. Det är Citybutiken som plockar ihop din beställning och levererar till dig. Kan du öppna dörren själv och ta emot varorna så gör du det

Om du inte kan öppna din dörr själv vid leverans kommer leverantör att ha tillgång till digital nycken och kan gå in till dig. För dig som inte klarar av att packa upp själv så packar leverantören upp kyl- och frysvaror och lägger in dem och resterade torra varor packar du själv in eller så gör din hemtjänst det vid nästkommande besök. Skulle du mot förmodan inte var hemma när leverans sker eller av speciella skäl inte kan ta emot leverans själv, då kommer varorna att levereras till din hemtjänstgrupp som sedan avtalar tid med dig för leverans.

Du kan kontakta din hemtjänstgrupp.

Om du har frågor om din faktura, kontakta Hemköp Masthuggstorget.
Telefontid: 8.00 - 11.00, 12.00 - 14.00
Telefonnummer: 031–856630 (tonval 1)

ikon

Kontakta oss

Äldreomsorg

Avdelningschef
Åsa Briggert

asa.briggert@varberg.se

Självservice & blanketter