Sök

Bli stödfamilj/kontaktfamilj?

Barn ligger på golvet med armbågarna i marken och händerna på kinderna

Foto: mostphoto.com

Det finns många barn och ungdomar i Varberg som behöver en extrafamilj. Som kontakt/stödfamilj tar ni emot ett barn i ert hem en helg i månaden eller mer. Varbergs kommun söker kontinuerligt familjer – kanske kan det vara något för er?

Barn och ungdomar kan ha en utvecklingsstörning, autism, rörelsehinder eller psykiska funktionsnedsättningar. Deras föräldrar behöver avlastning, barnen behöver miljöombyte och stimulans. Andra barn och ungdomar kan av sociala eller medicinska skäl behöva en trygg familj att komma till då och då. De behöver fler stabila vuxna i sin vardag för att utvecklas och må bra.

Vem kan bli stödfamilj/kontaktfamilj?

En kontakt/stödfamilj är en familj som har tid, plats och engagemang att ta emot ett barn i sitt hem. En del är gifta, andra sammanboende eller ensamstående. En del bor i stan, andra på landet. Gemensamt är, att de är stabila och trygga vuxna för barnet att vara hos.

Stöd och ersättning

Vi ger er löpande stöd och information så att ni kan klara ert uppdrag på ett bra sätt. Ni får ersättning för ert uppdrag i form av arvode och omkostnadsersättning. Ersättningen utgår från SKL:s rekommendationer.

Hur går det till?

Först anmäler du ditt intresse och du blir vanligen kontaktad inom två veckor då du får lite kort information om vad det innebär att vara kontakt/stödfamilj. Är du fortsatt intresserad börjar vi med en träff där vi pratar om vad det innebär att vara kontakt/stödfamilj, hur vi arbetar på Kontaktmannapoolen samt vilka du och din familj är. Efter den inledande träffen får både ni och vi möjlighet att fundera på om vi vill samarbeta med varandra.

Vill båda gå vidare påbörjar vi en kontakt/stödfamiljsutredning som sker i flera steg. Bland annat skickar vi, efter ert samtycke, efter utdrag från social-, polis- och kronofogderegister samt försäkringskassans register och vi gör en intervju där vi samtalar om uppväxt, familjebild och framtid.

Hur går det till att få ett uppdrag?

Som godkänd kontakt/stödfamilj finns ni i vårt resursregister. När vi har ett uppdrag som vi tänker kan passa utifrån era önskemål och vår bedömning tar vi kontakt med er med en förfrågan. Ni kan också hitta aktuella uppdrag på kommunens hemsida som ni anmäler ert intresse för. Det är därefter en process där ni får möjlighet att fundera på om ni vill ta på er uppdraget eller inte. När ni får träffa barnet vill vi inte att ni ändrar er om uppdraget.

Du som är utredd kontakt/stödfamilj

Väntar ni på ett uppdrag?
Tack för att ni finns som kontakt/stödfamilj hos oss och väntar på ett uppdrag! Kanske har ni sett att vi fortsatt söker familjer? Det beror på att alla barn och familjer är olika och vi bästa sätt vill matcha barnets behov med kontakt/stödfamiljens förutsättningar. Titta gärna in på Kontaktmannapoolens Facebooksida Länk till annan webbplats. eller kommunens hemsida under Aktuella stödfamiljsuppdrag för att uppdatera er om hur situationen ser ut hos oss.

Välkommen att ansöka

Känner ni att detta är något för er och vill veta mer? Välkommen att kontakta oss på telefon eller mejl. Du kan också lämna Intresseanmälan att bli kontaktfamilj eller stödfamilj Länk till annan webbplats. via vår självservice.

Aktuella uppdrag

Här ser du våra aktuella uppdrag bli stödfamilj/kontaktfamilj

ikon

Kontakta oss

Kontaktmannapoolen

kontaktmannapoolen@varberg.se

 

Madeleine Claussen

0340 - 885 54

madeleine.claussen@varberg.se

 

Maria Sundmark

0340 - 889 89

maria.sundmark@varberg.se

 

Annika Flingström

0340 - 887 69

annika.flingstrom@varberg.se

Självservice & blanketter