Sök

Adoption

Adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget. Barnet får samma rättigheter som om det varit ditt biologiska barn. För att få adoptera måste du/ni ha fyllt 18 år. Ni behöver inte vara gifta eller registrerade partners för att få adoptera.

Vill du läsa mer om hur det går till att adoptera kan du läsa på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF) hemsida:

www.mfof.se Länk till annan webbplats.

Om du eller ni funderar på att adoptera 

Om du är intresserad av adoption ska du gå en utbildning för att få kunskap om adopterade barn och deras behov.

I Varberg bedrivs utbildningen av:
Studiefrämjandet, telefon: 0340-20 10 80. Kursen heter föräldrautbildning inför adoption

Ansökan och utredning

När du har gått utbildningen och skickat in din ansökan inleder familjerättsgruppen en utredning för att ta reda på om du är lämplig som adoptivförälder. Utredningen innehåller uppgifter om dina personliga egenskaper, sociala förhållanden, nätverk och hälsa. Under utredningen kommer familjerättsgruppen att träffa dig för intervjuer, göra hembesök och kontakta personer i ditt nätverk. När utredningen är klar får du läsa igenom den. Därefter fattas beslut av socialnämnden om du ska få ett medgivande att adoptera.

Adoption av styvbarn

Om du vill adoptera en närståendes barn, till exempel din makes eller makas barn eller en släktings barn, ska du vända dig till Varbergs tingsrätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Tingsrätten ger sedan familjerättsgruppen uppdrag att utreda.

ikon

Kontakta oss

Familjerättsgruppen

Birger Svenssons väg 28 B, Varberg

0340-88 300

familjerattsgruppen@varberg.se

Varberg direkt

0340–880 00

varbergdirekt@varberg.se


Öppettider

måndag-onsdag 08.00-17.00

torsdag 08.00-18.00

fredag 08.00-16.00

Självservice & blanketter