Sök

Hemberedskap - så gör du

Vi vet att det kommer att hända, men inte när, var eller hur. När en oväntad kris eller allvarlig händelse drabbar ett samhälle kan små förberedelser vara avgörande, därför är det viktigt att var och en ser till att vara rustad.

De fyra viktigaste basbehoven att förbereda sig utifrån är: vatten, värme, mat och kommunikation. Här nedan hittar du en film om varje område.

Du hittar mer information på myndigheternas webbplats för krisinformation:

Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Vatten. Se till att ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe. Har du plats i frysen kan du förvara nedfryst vatten där, eller se till att alltid ha lite flaskvatten hemma. Våtservetter är bra för att kunna sköta hygienen utan vatten.

Värme. Skaffa en alternativ värmekälla eller se till att varma kläder, sovsäck och liggunderlag hemma. Värmeljus, tändstickor och ficklampa med batterier är också bra att alltid ha hemma.

Mat. Se till att ha ett lager av mat med lång hållbarhet hemma och som kan ätas utan, eller med enkel, tillagning. Ett campingkök med tillhörande bränsle är bra att ha för att kunna värma och laga enkel mat.

Kommunikation. Se till att du kan ta del av viktig samhällsinformation genom att ha en batteridriven radio med extra batterier. Glöm inte bort att du kan lyssna på bilradion om du inte har någon annan radio till hands. Skriv ner viktiga telefonnummer till exempelvis anhöriga på en papperslapp så att du inte enbart har den informationen i din mobil.

ikon

Kontakta oss

Räddningstjänsten

010-219 30 00
rvast@rvast.se

Självservice & blanketter