Sök

Information med anledning av covid-19

Varbergs kommun följer aktivt händelseutvecklingen kring den pågående coronapandemin. Vi samverkar med Region Halland, Länsstyrelsen och andra myndigheter samt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

På denna sida samlar vi information om hur kommunens verksamhet påverkas av covid-19. Du hittar också länkar till ansvariga myndigheter.

 1. Gemensamt ansvar att minska smittspridningen - nationella råd och restriktioner

  Nationella allmänna råd - så skyddar du dig själv och andra

  Alla har ett ansvar att minska smittspridningen av covid-19. På krisinformation.se hittar du de restriktioner, råd och rekommendationer som gäller i Sverige med anledning av pandemin.

  Krisinformation.se - Information från svenska myndigheter, länsstyrelser och kommuner Länk till annan webbplats.

  Regionala rekommendationer

  På Region Hallands webbplats hittar du regionala rekommendationer från smittskyddsläkaren i Halland.

  Region Hallands webbplats Länk till annan webbplats.

  Senast publicerad: 2021-12-16

 2. Kultur och fritid

  Våra verksamheter har öppet enligt ordinarie öppettider. Vi ber dig som besöker våra verksamheter att tänka på att hålla avstånd, stanna hemma vid symtom och tvätta händerna ofta eller använda handsprit.

  Begränsningar av max antal besökare från och med 23 december

  Från och med den 23 december begränsas maxantalet personer inomhus i vissa verksamheter. En lista över max antal besökare i kommunens idrottsanläggningar hittar du på sidan Idrottsanläggningar - Max antal personer samtidigt i lokalen. Information om max antal besökare i konsthallen hittar du på Kulturhuset Komediantens webbplats.

  Undantag från bestämmelsen om max antal besökare finns för idrottsverksamhet som uteslutande riktar sig till barn och ungdomar födda 2002 eller senare. Information om detta undantag och bestämmelserna i sin helhet hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats:

  Från den 12 januari 2022 gäller följande för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar:

  • Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen.
  • För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.

  Följande gäller för dig som är publik på Varbergs Teater och större arrangemang på Kulturhuset Komedianten:

  Vaccinationsbevis

  Du, som är över 18 år, ska visa upp ett ett giltigt vaccinationsbevis.

  På covidbevis.se kan du läsa mer om hur du går tillväga för att ladda ner ditt vaccinationsbevis Länk till annan webbplats..

  Antikropps- eller PCR-test

  Endast vaccinationsbevis är giltigt vid entrén. Antikroppstest är inte giltigt. Inte heller negativt PCR-test gäller.

  Observera att det vaccinationskort som fyllts i vid vaccinationstillfället inte gäller som bevis!

  Barn och unga under 18 år

  Barn och unga under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis. Äldre ungdomar behöver vara beredda på att visa legitimation som styrker att de är under 18 år.

  Vid offentliga föreställningar som riktar sig till barn och unga under 18 år behövs vaccinationsbevis bara uppvisas i entrén av de medföljande vuxna.

  Återköp av biljett

  Evenemang arrangerade av Varbergs kommun

  Återköp kan göras för biljetter som är köpta innan 26 november 2021. För återköp behöver du som kund själv vända dig till Tickster support (tel: 0771-477070 eller e-mail: support@tickster.com). Tänk på att serviceavgiften inte återbetalas.

  Återköp av biljetter köpta efter den 26 november 2021 är ej möjligt.

  Evenemang som arrangeras av en förening, studieförbund eller annan extern arrangör

  Vi hänvisar dig direkt till arrangören för frågor. Kontaktuppgifter till respektive arrangör finns på kulturhusetkomedianten.se i varje arrangemang.

  Externa arrangörer

  Vi hyr ofta ut våra lokaler till externa arrangörer. Det är arrangörernas ansvar att se till att restriktioner följs på deras arrangemang. Om du upplever att så inte är fallet, ta gärna kontakt med oss via kultur@varberg.se

  Läs mer om råd och restriktioner

  Från den 12 januari 2022 gäller följande för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar:

  • Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen.
  • För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.

  Här följer lite info om vad som är bra att känna till för dig som publik på Kulturskolan Varberg:

  Vaccinationsbevis

  De nya bestämmelserna betyder att Kulturskolan Varberg kommer kräva att du som är 18 år eller äldre ska kunna uppvisa ett giltigt vaccinationsbevis tillsammans med legitimation när du besöker våra arrangemang som har en publikgräns på 20 personer eller fler. Detta gäller för arrangemang såväl i Kulturskolans lokaler, som i externa lokaler där vi står som huvudarrangörer eller medarrangör.

  Ett giltigt vaccinationsbevis får den som har tagit två doser vaccin. På covidbevis.se kan du läsa mer om hur du går tillväga för att ladda ner ditt vaccinationsbevis Länk till annan webbplats..

  Barn och unga under 18 år

  Barn och unga under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis, men äldre ungdomar behöver vara beredda på att visa legitimation som styrker att de är under 18 år.

  Undvik köbildning

  Vid arrangemang som hålls i Kulturskolans lokaler kommer du som besökare hänvisas till olika ingångar för att undvika köbildning. Den informationen ges av undervisande lärare.

  Biljetter

  För att säkerställa att det blir rätt antal besökare till varje arrangemang delas biljetter ut i förväg inför varje konserttillfälle. Den informationen ges av undervisande lärare.

  Allmänna rekommendationer gäller alltid

  Vid samtliga arrangemang, oberoende av antal besökare, gäller Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer för att skydda dig själv och andra; stanna hemma om du har symtom, håll avstånd och tvätta händerna!

  Vi hoppas på ömsesidig förståelse från alla inblandade så att vi tillsammans kan njuta av alla fina arrangemang på bästa sätt!

  Läs mer om råd och restriktioner

  Senast publicerad: 2022-01-11

 3. Omsorg och seniorverksamhet

  Senast publicerad: 2021-11-01

 4. Skola och utbildning

  Läs mer om vad som gäller om du eller någon i familjen har blivit sjuk — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

  Information om provtagning för barn och hur länge barn ska stanna hemma från förskola och skola finns på sidan Barn och covid-19 på 1177.se/Halland. Länk till annan webbplats.

  Information om hur länge vuxna och barn ska stanna hemma om de får symtom på luftvägsinfektion. Symtomen kan orsakas av covid-19, men även av till exempel RS-virus och influensa. Läs mer på Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats..

  Barn inom särskilda grupper 5–11 år rekommenderas vaccin mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (fohm.se) - 21 december Länk till annan webbplats.

  Vårdnadshavare och elever informeras löpande via Unikum.

  Nedan presenteras ett antal vanliga frågor med svar:

  Jag har blivit permitterad/uppsagd. Vad gäller för mitt barns vistelse på fritidshemmet?

  Förändringar i inkomst eller familjeförhållanden ska meddelas så snabbt som möjligt för att vi ska kunna debitera rätt avgift. Den nya avgiften gäller från och med nästkommande månad.

  Om du är permitterad på heltid gäller samma regler som för arbetssökande, det vill säga att barnet inte har rätt till fritidshemsplats. Vid uppsägning av fritidshemsplats på grund av arbetslöshet eller permittering räknas vårdnadshavarens sista arbetsdag som sista placeringsdag.

  Om du som vårdnadshavare är permitterad en viss procent och endast arbetar under den tid som barnet går i skolan har du inte rätt att lämna barnet på fritidshemmet. Är du permitterad och arbetar exempelvis två heldagar per vecka, har barnet kvar sin plats på fritidshemmet och kan vistas där de tider du arbetar, förutsatt att du inte har en make/maka/sambo som är hemma utan sysselsättning. Om du har oförändrad inkomst betalar du samma avgift som vanligt. Om din inkomst förändras ska du anmäla detta via kommunens självserviceportal.

  Mer information samt blankett för uppsägning av fritidshemsplats finns på sidan. Uppsägning av fritidshemsplats vid permittering.

  Jag har blivit permitterad/uppsagd. Vad gäller för mitt barns vistelse på förskolan?

  Förändringar i inkomst eller familjeförhållanden ska meddelas så snabbt som möjligt för att vi ska kunna debitera rätt avgift. Den nya avgiften gäller från och med nästkommande månad.

  Om du är permitterad på heltid gäller samma regler som för arbetssökande, det vill säga att barnet har rätt till 15 timmar vistelsetid på förskola eller pedagogisk omsorg per vecka.

  Om du som vårdnadshavare är permitterad en viss procent av din tjänst har ditt/dina barn rätt att visats på förskolan under den tid du arbetar, förutsatt att du inte har en make/maka/sambo som är hemma utan sysselsättning.

  Vilka regler och avgifter gäller för förskolan?

  Här hittar du mer information om regler och avgifter i förskola och pedagogisk omsorg i Varbergs kommun.

  Jag vill inte att mitt barn går till skolan nu, får hen stanna hemma?

  Om ditt barn är fullt friskt och går i grundskolan är det viktigt att hen går till skolan och deltar i undervisningen. Hen riskerar annars att få ogiltig frånvaro.

  Vilka åtgärder tar kommunens skolor och förskolor för att undvika smittspridning?

  Våra skolor arbetar förebyggande för att allmänt minska smittspridning. Ett sätt är att följa och sprida information om förebyggande åtgärder mot luftvägsinfektioner. Exempel på sådana åtgärder är att undvika att röra vid ansikte eller ögon, att undvika nära kontakt med sjuka personer samt att tvätta händerna noga och ofta.

  Vad gäller för vård av barn (vab) vid misstanke om smitta?

  Regler kring vård av barn (vab) finns på Försäkringskassans webbsida om coronaviruset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

  Öppna förskolan är öppen. All verksamhet är just nu utomhus. Verksamheten anpassas så att den kan bedrivas på ett smittsäkert sätt med en gräns på åtta personer per aktivitet. Vi ber våra besökare att följa Folkhälsomyndighetens råd, det vill säga stanna hemma om du eller ditt barn uppvisar symtom som snuva, hosta eller feber. Håll avstånd och god hygien.

  Om du vill besöka Öppna förskolans aktiviteter behöver du föranmäla dig.

  Mer information finns på Öppna förskolan Öppnas i nytt fönster..

  Senast publicerad: 2021-12-21

 5. Näringsliv

  Alla verksamheter ska vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.

  Folkhälsomyndigheten har samlat förslag på åtgärder på sin webbplats.

  Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

  På Varbergs kommuns näringslivswebb finns samlad information för dig som är företagare.

  naringsliv.varberg.se Länk till annan webbplats.

  Här hittar du affischer på temat håll avstånd. Använd dem gärna i din verksamhet för att upplysa besökare och kunder om vikten av att hålla avstånd för att minska risk för smittspridning.

  Håll ut/Håll avstånd - Näringsliv Varberg Länk till annan webbplats.

  Senast publicerad: 2021-12-21

 6. Övrigt

  Var uppmärksam på att det förekommer spridning av falsk information. Hos oss hittar du korrekt information om situationen i Varberg, men tänk på att uppgifter snabbt kan bli inaktuella i samband med nya uppdateringar och rekommendationer. Vid förändringar uppdaterar vi alltid så snart vi har möjlighet.

  Hemmet ska vara en trygg plats både för barn och vuxna. Men tyvärr är det inte alltid så. Våld i nära relationer sker oftast i hemmet där det saknas utomstående vittnen.

  Här hittar du som är utsatt för våld eller närstående till någon som du misstänker utsätts för våld information om vart du ska vända dig för att få stöd och hjälp.

  Våld i nära relationer

  Coronapandemin har för många människor fört med sig ökad oro och bekymmer till följd av exempelvis problem i familjen, ensamhet och ekonomisk press. Om du som kommuninvånare behöver akut hjälp kan du alltid kontakta socialtjänsten.

  Akut hjälp

  På webbsidan krisinformation.se finns råd som kan vara hjälpsamma vid oro. Där finns också kontaktuppgifter till nationella organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.

  Den intensiva medierapporteringen och stora förändringar i vardagen väcker tankar och känslor även hos barn. Hur barn reagerar kan variera, men det finns några viktiga saker att tänka på när du som vuxen pratar med barn om coronaviruset. På webbsidan krisinformation.se hittar du tips och råd.

  Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

  Var och en behöver ta sitt ansvar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och undvika platser där många människor samlas. Från kommunens sida hjälper vi till att påminna om att hålla avstånd genom skyltning och information på våra webbsidor och sociala medier.

  Senast publicerad: 2021-12-22

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

Självservice & blanketter