Sök

Vaccinera dig mot covid-19 - så går det till

Anställd och äldre håller varandra i händerna.

De flesta som får sjukdomen covid-19 blir lindrigt sjuka, men en del blir allvarligt sjuka. I värsta fall kan man avlida i sjukdomen. Vaccination är idag det effektivaste sättet att skydda dig och andra mot covid-19.

Vaccination av medarbetare återupptas

Vecka 16 återupptas vaccination av vårdnära personal på Kommunhälsan efter att ha varit pausat några veckor som en försiktighetsåtgärd av Folkhälsomyndigheten, då blodproppar i kombination med blödning uppstått hos ett fåtal yngre personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

Framöver vaccinerar vi istället med Pfizer-Biontechs vaccin.

Du som berörs kommer att få information av din chef när det är dags. Bokningsbara tider kommer finnas vecka 16 och 17, på tisdag och torsdag.

Frågor om dos två av Astra Zenecas vaccin

Du som fått dos ett av Astra Zenecas vaccin och är under 65 år kommer erbjudas nästa dos med så kallat mRNA-vaccin, som PfizerBiontech. Vaccinationen ska ske inom 12-15 veckor från dos 1, vilket innebär start vecka 19. Du får ett sms från Mitt vaccin med en ny tid för dos 2. Om du inte kan den bokade tiden, kontakta Kommunhälsan på telefon 0340-888 03.

Du kan läsa mer om Astra Zenecas vaccin på Folkhälsomyndighetens Länk till annan webbplats. och Läkemedelsverkets Länk till annan webbplats. webbplatser. Folkhälsomyndigheten har också publicerat råd till dig som redan vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

Har du haft covid-19?

Personal som haft covid-19 rekommenderas att vaccinera sig.

29 april - Planerat slutdatum för vaccination på Kommunhälsan av dos ett

Torsdag den 29:e april (vecka 17) är den i nuläget sista planerade vaccinationsdagen för dos ett av vårdnära medarbetare på Kommunhälsan (sommarvikarier sker dock enligt separat planering).

När det gäller externa utförare så bistår Kommunhälsan med vaccination, om inte vårdföretaget löser detta själva. Även här gäller att cheferna i aktuell verksamhet kommer att få information direkt från Kommunhälsan när personalen kan börja boka in vaccination.

Så går det till

1. Boka ditt besök

Har du frågor kring själva bokningen i systemet eller skulle du behöva support? Kontakta Kommunhälsan via e-post kha@varberg.se eller telefon 0340-888 03.
Telefontid helgfria vardagar 08.00 - 09.30.

Självklart är det av yttersta vikt att du kommer på bokad tid eftersom vaccinet annars kan behöva kasseras.
Omboka vaccinationstid Länk till annan webbplats.

2. Vaccination

 • Tag med legitimation och munskydd. Munskydd ska användas av alla i lokalen på Västra Vallgatan. Du ska också ta med dig handlingar som visar var du arbetar. Det kan till exempel vara Siths-kort, lönespecifikation eller anställningsbevis. Detta är viktigt för att inte utomstående ska kunna boka de tider som är avsedda för vårdnära personal. Du behöver inte ta med dig Region Hallands brev som är länkat ovan.
 • Vaccination sker i Kommunhälsans lokaler på Västra Vallgatan 21. Det är smittsäkra lokaler med entré i ena ändan av lokalen och utgång i den andra. Väntrummet ger goda möjligheter att hålla avstånd till andra. Närmaste parkeringsplats finns på Kungsgatan eller i parkeringshus Briggen på Östra Hamnvägen.
 • När du anländer till Kommunhälsan ombeds du att fylla i var du jobbar och om du samtycker till att vi lagrar uppgifter om att du vaccinerat dig.
 • En sjuksköterska ger dig vaccinet med hjälp av en spruta i överarmen.
 • Du ska vänta kvar 15 minuter efter vaccinationen. Det är en extra trygghetsåtgärd.

Efter sticket är det vanligt att det ömmar lite, blir rött, svullet eller kliar på överarmen. En del kan få kortvarig feber, ont i huvudet och få en allmän sjukdomskänsla. Allt detta är en naturlig reaktion i kroppens immunförsvar. Symtomen är oftast milda och går över efter någon dag. Allergiska reaktioner är mycket ovanliga.

3. Andra dosen

 • Du behöver ta två doser av vaccinet för att skyddet ska bli så bra som möjligt. Du får mer information och kan boka andra vaccinationen i samband med vaccinationen.
 • Det tar ungefär en vecka efter andra dosen innan du har bra skydd mot sjukdomen.

Viktigt att tänka på

Du ska inte vaccinera dig om du har en pågående infektion med feber eller symtom på covid-19.

Rådgör också med en läkare innan vaccinationen om du tidigare har fått en allvarlig allergisk reaktion som krävde vård på sjukhus. Detsamma gäller om du tidigare har fått en så kraftig reaktion efter en vaccination att du har behövt söka vård. Du kontaktar då Kommunhälsan via telefon 0340-888 03 och ber om en remiss till vårdcentralen.

Om du vill veta mer om vaccinationen

Du kan läsa mer om själva vaccinationen i Folkhälsomyndighetens faktablad till dig som patient Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och även på Vårdguiden 1177 – vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats..

Själva processen kring framtagning och testning av vaccin kan du läsa mer om på lakemedelsverket.se/coronavaccin Länk till annan webbplats.. Här kan du också läsa om själva vaccinet.

Är vaccinet säkert?

De vaccin mot covid-19 som godkänns har genomgått samma noggranna säkerhetskontroller som andra vacciner. Stora grupper människor har fått vaccinet och effekterna har studerats. Att det har gått snabbt att ta fram vaccin mot sjukdomen beror bland annat på att forskare från många länder har samarbetat. Det har också satsats stora resurser på att ta fram vaccin. I texten Så fungerar vaccin Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om säkerheten kring vaccin. På Läkemedelsverkets webbplats kan du läsa mer om hur vacciner godkänns Länk till annan webbplats..

Vad händer om jag som vårdnära medarbetare inte vaccinerar mig?

I verksamheter där det är särskilt viktigt att kunna begränsa smittspridning kan det ställas krav på att personalen är skyddad mot smitta. I en sådan verksamhet kan medarbetare som inte är vaccinerade tillfälligt behöva flyttas till andra delar av verksamheten.

Håll i och håll ut en stund till…

Det är viktigt att du fortsätter att följa de allmänna råden Länk till annan webbplats., även när allt fler blir vaccinerade. Det beror på flera saker:

 • Det tar runt en vecka efter andra dosen vaccin innan kroppen har bildat de antikroppar som ger skydd mot sjukdomen.
 • Du kan sprida viruset även om du själv inte är sjuk. Du kan till exempel få viruset på dina händer och sedan föra det vidare till någon annan som blir sjuk.
 • Det finns en liten risk för att du kan få sjukdomen, även om du är vaccinerad. Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd.
 • Vaccinet är nytt. Därför är det ännu oklart hur länge skyddet mot sjukdomen finns kvar efter vaccinationen.
 • Samma regler för skyddsutrustning gäller oavsett om du är vaccinerad eller inte.
 • Om du är vaccinerad och får symptom på covid-19 ska du stanna hemma och provta dig.

Genom vaccination kan vi successivt minska smittspridningen i samhället men tills det genomförts fullt ut behöver alla följa de råd som anpassas utifrån rådande läge under våren.

Kom ihåg!

Vaccination genomförs för att skydda dig från att få sjukdomen, vilket även minskar risken för att du smittar andra. På sikt kan smittspridningen i samhället bromsas. Det är för din egen skull, dina kollegor, din arbetsplats och samhället i stort som detta görs. För oss som möter äldre och personer i riskgrupp vilar ett särskilt ansvar.

Vaccinationens tidsplan och faser

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kommunhälsan

kha@varberg.se

0340-888 03

Självservice & blanketter