varningsikon

2020-08-10 07.20

Viktig information till allmänheten i Varbergs kommun

Du hittar vår samlade information med anledning av covid-19 via länk nedan.

Läs mer

Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.

Frågelek/diskussionskort

Gammalt blir nytt!

Vi på Inspirationslotsen fick i höstas ett användbart tips från anhörigsamordnare Monalis Karlsson. Det var en kortlek som hon använde flitigt när hon var ansvarig för dagverksamheten på Kungsängen i Kungsäter för många år sedan. Monalis tyckte att den var perfekt att ta fram för få igång samtal om minnen, tankar, åsikter m.m. från de äldre. ”Frågeleken- ett seniorspel för alla” består av ett antal kort som är uppdelade i fem olika ämnesområden.
Det här tycker jag om…
Så här känner jag det…
Det här skulle jag vilja…
Mina minnen
Mina åsikter
Nu har Bild-it förnyat och fräschat till materialet så det finns 10 ex av kortleken för utlåning här hos oss! (Jättestort TACK till Bild-it!)

I varje kortlek finns en anvisning hur man kan använda korten så man kan hitta ett sätt som passar just den grupp eller individ man arbetar med. Det viktigaste är dock att samtalen kommer igång!
Kan vara perfekt att prata omkring några av korten under kvalitetstimmen då tiden verkligen finns för en kvalitetsstund.
”Uppmuntra den äldre att prata om sina upplevelser och minnen. Berättande är viktig för minnesträningen men också för att kunna bearbeta minnen av vad som har hänt tidigare i livet.”
”Avsätt tid för att lyssna, samtala och vara närvarande. Dessa samtal och möten kräver att man ha en god relation till den äldre och att hon eller han känner tillit och vågar öppna sig.”
Ur "Steg för steg" sidan 10.

Hör av dig om du vill låna frågeleken, först till kvarn…

Nu har det snöat litegrann ute och det är vitt och fint, får se hur länge de kommer att ligga kvar!

Ha en skön helg
Ingela och Kerstin

Om författarna

Jag som bloggar heter Kerstin Birgersson och är aktivitetssamordnare. Du når mig på e-post: kerstin.birgersson@varberg.se.

Porträttbild på Mattias Skoog

Inspiratationslotsens blogg

Här förmedlar vi aktuell information, tips, tankar och idéer som stöd för arbetet med att skapa en meningsfull och upplevelserik vardag
Denna blogg vänder sig främst till dig som är,  personal inom äldreomsorgen, är frivillig inom Varbergs kommuns frivilligverksamhet eller vårdar närstående i hemmet.
Vi skriver gärna om aktiviteter som sker i era verksamheter - tipsa oss!

Till Inspirationslotsens startsida.

ikon

Senaste inläggen