Sök

Allhelgonahelgen

Det stundar för Allhelgonahelgen, som består av två kyrkliga helgdagar: alla helgons dag och alla själars dag. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns och att den drabbar oss alla. Det är viktigt att ge varandra utrymme för att sörja och sakna våra döda närstående, men också skapa plats för vila och för det i livet som ger oss glädje och hopp.

Många gravljus som lyser upp i mörkret.

Många gravljus som lyser upp mörkret.

Alla helgons dag är en rörlig helgdag som alltid firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. I år firas Alla helgons dag lördag den 6 november och följs av Alla själars dag, söndag den 7 november.

Allhelgonahelgen är en uppskattad och viktig helg, en tid då vi samlas för att sörja, sakna och minnas våra närstående som har lämnat lämnat detta jordeliv. Helgen kännetecknas av ljus och lyktor som lyser upp mörkret på kyrkogårdar runt om i landet. Ljusen lyser upp mörkret och påminner oss om Guds ljus.

Historiskt har man skilt på att minnas helgonens liv, på Alla helgons dag, och att minnas våra närståendes liv på Alla själars dag. Rent teologiskt är det ingen skillnad: Vi är alla heliga, tack vare Jesus kärlek till oss.

Det finns många fina sätt att hedra våra närståendes minne. Antingen kan du delta i en minnesgudstjänst eller besöka en kyrkogård för att tända ljus. Eller så kan du välja att minnas nära och kära genom att tända ljus hemma och ha kontakt med närstående, tända ett digitalt ljus på bönewebben Bön - Svenska kyrkan Länk till annan webbplats. eller delta i en digital minnesgudstjänst. För mer information läs gärna på Svenska kyrkans hemsida. www.svenskakyrkan.se/allhelgona Länk till annan webbplats.

Vill man sitta ner tillsammans, tända ljus, minnas och dricka en kopp kaffe, passa på att inför den stunden baka en ljuvligt god toscakaka med recept från Mandelmanns köksbok, nämligen Mandelhonungstosca. Klicka på länken för att komma till receptet för Mandelhonungstosca.

Recept Mandelhonungstosca Word, 322.4 kB. (Word, 322.4 kB)

Önskar er en fin och vilsam helg! 💗

Magdalena, dietist

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter