Sök

Färre sjuka, men fortfarande finns risk för att frysta importerade hallon är förorenade med virus!

Hallon

Hallon

Färre personer än tidigare blir sjuka på grund av norovirus på hallon, men bland annat äldreboenden, där några av de allra sköraste bor, behöver fortsätta hantera frysta importerade hallon, på ett sätt som gör de säkra att äta.

Nu har Livsmedelsverket gjort en ny genomgång av kunskapsläget om norovirus och hepatit A-virus som visar att det fortfarande förekommer virus på frysta importerade bär. Främst på hallon, men även på andra bär. Både norovirus och hepatit A-virus dör om bären kokas i en minut eller om de värmebehandlas i en maträtt eller bakverk.
Verksamheter och personal som serverar mat till förskolor, äldreboende, hemtjänst och sjukhus bör känna till detta eftersom det är viktigt att skydda sköra äldre personer från virusinfektioner. Små barn är särskilt mottagliga för virusinfektioner och äldre, sköra personer kan bli allvarligt sjuka.
Sprid gärna denna information du som läser!
Mer information finns på Livsmedelsverkets hemsida. Klicka på den blå länken för att komma till Livsmedelsverkets hemsida! Färre sjuka men fortfarande finns virus på frysta importerade hallon och andra bär (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter