Sök

Socker är sött och gott!

  • Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) som är EU:s motsvarighet till svenska Livsmedelsverket, har nyligen släppt en genomgång av många vetenskapliga artiklar, där syftet har varit att undersöka vilken effekt tillsatt socker har på hälsan och hur mycket tillsatt socker man kan äta före det blir ohälsosamt.
Sockerbitar

Sockerbitar

  • Efsas genomgång visar att sambandet mellan socker och risken för ohälsa ökar linjärt, alltså ju mer tillsatt socker du äter desto större risk för ohälsa. Mot bakgrund av det bedömer Efsa att det inte går att sätta en övre gräns för hur mycket tillsatt socker man kan äta utan risk för negativa hälsoeffekter. Efsas uppmaning blir därför att äta så lite tillsatt socker som möjligt och den uppmaningen ligger i linje med våra svenska näringsrekommendationer NNR 2012, som jag har skrivit om i ett tidigare inlägg 210707.

  • I Sverige visar undersökningen riksmaten 2010–11 utförd av Livsmedelsverket att 4 av 10 vuxna äter för mycket socker.

  • Det socker som avses i Efsas genomgång är tillsatt socker, alltså socker som inte finns naturligt i råvaran utan tillsätts till råvaran, som till exempel sylt, saft, yoghurt och frukostflingor. Men även fritt socker som finns i honung och juice ingår i genomgången. Efsas uppmaning att äta så lite socker som möjligt gäller inte det socker som finns naturligt i exempelvis frukt och mjölk.

  • Vilka negativa hälsoeffekter finns det risk för med ett för högt intag av socker? Efsas genomgång visar, som tidigare att det finns ett tydligt samband mellan tillsatt socker och bland annat fetma, typ 2-diabetes, höga blodfetter och högt blodtryck. Starkast samband finns för läsk, som innehåller mycket tillsatt socker.

  • De flesta tycker det är gott med godsaker som godis, kakor och glass och äter man bra i övrigt är det inte farligt med en liten mängd socker, så välj det söta med omsorg och njut av det!

  • Vill du läsa mer om socker, kan du läsa på Livsmedelsverkets hemsida. Klicka på länken för att komma till Livsmedelverkets hemsida om socker! Socker (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.


ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter