Bygga svenska

Bygga svenska är ett bedömningsmaterial utformat för att vara ett stöd för att följa nyanlända elevers språkutveckling under grundskoletiden. Materialet innehåller en bedömningsmodell som beskriver elevens språkutveckling i svenska i fem steg, från nybörjare till avancerad nivå. Materialet används tillsammans med uppgifter och underlag från undervisningen.

För att utveckla och stärka lärares kunskaper och användning av Bygga svenska har Enhet flerspråkighet under våren 2024 genomfört en fortbildningssatsning. Vid fyra tillfällen fick deltagare ta del av föreläsningar och workshops där de gavs möjlighet att utveckla en fördjupad kunskap om materialet och en möjlighet att utveckla sin undervisning.

Mot bakgrund av de behov av vidare lärande som identifierats kommer satsningen fortsätta under läsåret 24/25 och då i form av en vidare fördjupning i bedömningsstödet.

Fördjupningen i bedömningsstödet Bygga svenska

Fördjupningen riktar sig främst till sva-lärare, lärare i svenska, samt speciallärare och specialpedagoger i grundskolan årskurs 4–9.

Syftet med fördjupningen i Bygga svenska är att ytterligare stärka deltagarnas kompetens i arbetet med nyanlända elevers språkutveckling genom:

  • kompetensutveckling utifrån behov och aktuell forskning
  • att erbjuda en plattform för erfarenhetsutbyte och kollegialt lärande
  • att identifiera utvecklingsbehov och framgångsfaktorer

Med stöd av ett kollegialt lärande ges deltagarna möjlighet till ett fördjupat lärande kring bedömning och dokumentation med stöd av Bygga svenska. Bygga svenska som en resurs för skolans systematiska kvalitetsarbete kommer också beröras.

Publicerad den:

Senast Ändrad: