Interkulturalitet

Interkulturalitet och flerspråkighet är sedan flera år tillbaka en återkommande fortbildningsinsats för personal i förskolan som möter flerspråkiga barn. Fortbildningen utgår från ett didaktiskt mångfaldsperspektiv där interkulturalitet, andraspråksutveckling, flerspråkande och samverkan bildar en helhet.

Ett interkulturellt förhållningssätt inbegriper ömsesidig respekt, öppenhet och en nyfikenhet inför kulturella skillnader där flerspråkighet betraktas som en resurs för lärandet.

Utbildningen i förskolan ska enligt läroplanen för förskolan (Lpfö 2018) ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga till empati och omtanke om andra genom att uppmuntra och stärka deras medkänsla och inlevelse i andra människors situation.

Läroplaners intentioner med mål gällande kulturell mångfald och barns förståelse för olika och andra kulturella uttryck pekar på ett interkulturellt förhållningssätt till förskolans och skolans verksamhet. Detta då interkulturalitet är utgångspunkt och ett arbetssätt när det gäller att utveckla verksamheten utifrån mångfalden bland barn, ungdomar, vårdnadshavare och personal. Mångfalden ses som resurs, tillgång och en positiv utmaning för utveckling.

Målet med fortbildningsinsatsen är att deltagarna får fördjupad kunskap om interkulturalitet och flerspråkande i förskolan och hur detta kan tillämpas i förskolans undervisningspraktik. Insatsen bedrivs i samarbete med Högskolan Borås.

Publicerad den:

Senast Ändrad: